Днес е Димитровден!

October 26th, 2016 | by gino
Днес е Димитровден!
горещи теми
0

На днешния 26 октомври Българската православна църква отбелязва празника Димитровден. Той е посветен на един от най-почитаните от православието светци – Св. Димитър Солунски.

Св. Димитър е живял по времето на Римската империя. Той е бил градоначалник на родния си Солун и открито е изповядвал и славел християнството. Именно заради религията си той е хвърлен в тъмница и става жертва на мъченическа смърт. По-късно църквата го канонизира за светец.

Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи почитат Св. Димитър. Българи и сърби го смятат за патрон на цялото славянство.

Според народните поверия Димитровден е предвестник на зимния сезон. Самият светец е покровител на студа, снега и зимата. Около празника е една от най-големите Задушници.

С Димитровден са свързани редица фолклорни обичаи. Прието е на трапезата да има ястия от птици и зеленчуци.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството.

Професионален празник е и на ковачите, техниците, инженерите, металурзите.

Именници днес са Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димo, Димчо, Димка, Димaнa, Драго, Драгомир, Драган, Диян, Дияна, Диан, Диана.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook