Днес е 15-ти август – Ден на Варна

August 15th, 2017 | by gino
Днес е 15-ти август – Ден на Варна
градска инфраструктура
0

Морската столица Варна отбелязва своя официален празник днес на 15 август. Датата съвпада с големия християнски празник Успение Богородично, а денят е обявен за неработен за жителите на морската столица. Над 10 събития – концерти, ветроходна регата и детски спектакли, са предвидени за празника на морската столица, тържествата ще завършат с грандиозна заря.

Честванията ще започнат в 9 ч. в Катедралния  храм, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи тържествена литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града. В 10:30 ч. на пл. „Св. св. Кирил и Методий” тържествено ще бъде издигнат флагът на Варна, след което ще започне литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

Три събития са предвидени за сцена „Раковина“ в Морската градина – от 10:30 ч. ще се проведат детски улични спектакли, в 17:30 ч. ще свири гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ при НЧ „Васил Левски 1945“, а от 19 ч. ще Богдан Томов ще изнесе концерт с децата на Варна.

От 19 ч. в Римски терми ще свири камерният оркестър „Анима“, а от 21:00ч. на площад „Независимост“ е концертът “Синатра симфони“ на Васил Петров със симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна с диригент Мартин Пантелеев.

От 20 ч. в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия на заслужили варненци, след което зрителите ще могат да се насладят на концерт с участието на Орлин Павлов и събралата се специално за празника група „Каффе“, Белослава и Графа.

В 22 ч. на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) започва нощното празнично бягане „Пътят на светлината“.

Наситена със събития ще бъде и свободната зона на пристанището. От 18:30 ч. ще се състои награждаването на победителите в 17-ото издание на Международната ветроходна регата “Кор Кароли” (Бургас – Св. Влас – Варна). От 20:30ч. е началният час на празничния концерт с участието на група „Jeremy?“, Виктория Георгиева, Атанас Колев, Дивна, Дара, Тита, Дамян Попов и Миа, Михаела Филева и VenZy, Орлин Павлов, Графа, Павел и Венци Венц, 100 кила и DJ Sagi Abitbul (Израел).

Празничните илюминации са с начален час 23.30ч.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook