ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ ТОДОРОВДЕН

March 16th, 2019 | by gino
ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ ТОДОРОВДЕН
горещи теми
0

Тази година честваме Тодоровден на 16 март. По традиция празникът се отбелязва през първата събота от Великия пост.

Тодоров ден се нарича още Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с така известните надбягвания с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да чистити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

Също така обичаят на Тодоровден е да се раздава варена царевица се свързва от православната църква с почитането на паметта на св. Теодор Тирон. Неговото житие разказва, че около 50 години след смъртта на Тодор византийският император Юлиан Отстъпник, който мразел християните, решил да им се подиграе. Знаейки, че през първата седмица на Четиридесетница те пазят строг пост, той заповядал да се поръсят с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на цариградския пазар. Тогава св. Тодор се явил на архиепископа и го предупредил за това деяния, като поръчал на тези, които нямат храна у дома си, да си правят коливо, т.е. да варят пшеница с мед. В продължение на цяла седмица християните се хранели с коливо. За благодарност към св. Теодор Тирон църквата запазила досега обичая – в първата събота от Великия пост чрез коливо да го почита.

В Родопската област е известен обичаят бекане. След църковната служба домакинята дава на всеки от семейството да хапне по няколко зърна от натопен в топла вода предишния ден грах. От него хвърля към тавана по една шепа за всички и за добитъка. Момите нижат броеници от накиснат във вода грах или нахут, украсяват ги с копринени конци и ги дават на избранниците си, а те им връщат подаръци. Гостува се на именниците.

Единственият останал държавен конезавод в България се намира край Шумен. Там се отглеждат най-елитните породи коне, които се състезават по хиподруми и манежи не само в България, а и в цяла Европа.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook