Днес са предсрочните парламентарни избори! Гласувайте! Не оставяйте друг да решава бъдещето вместо вас!

March 26th, 2017 | by gino
Днес са предсрочните парламентарни избори! Гласувайте! Не оставяйте друг да решава бъдещето вместо вас!
горещи теми
0

Днес българските граждани ще избират народни представители в 44-ия парламент. За втори път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване вече няма. За втори път на парламентарни избори също така може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатдепутатските. Всеки, който иска да гласува за определен кандидат трябва да се информира предварително за номера на преференцията му, защото на бюлетините няма да бъдат посочени имената!

Общо 20 партии и коалиции са регистрирали кандидатдепутатски листи в избирателните райони; на места има и независими кандидати. Своя вот могат да дадат българите, които са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение. Точният им брой ще се знае днес или утре. На президентските избори по списък избирателите бяха 6 834 278 души.

Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Проверка на секцията, в която се гласува, може да се направи и в интернет.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа. Очаква се секциите да бъдат под 12 хил.

Glasuvane-izbor

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook