Днес се решава отлагането на закона за горивата

January 23rd, 2019 | by gino
Днес се решава отлагането на закона за горивата
горещи теми
0
Народното събрание ще реши днес дали да отложи за 6 месеца новия закон за горивата. До решението за отлагане на спорния закон се стигна след редица протести на собствениците на малки бензиностанции. Техните опасения са, че новите изисквания са лобистки и истинската цел е изчистване на малките играчи от пазара и засилване на монопола. Исканията за преразглевдане на закона бяха подкрепени и от КРИБ.

 Формалните мотиви за въвеждането на нови правила с петролния бизнес са борба с контрабандата, но според хора от бранша на практика се утежняват условията при които работи легалния бизнес. Мерките, които ще се въведат касаят именно легалните търговци на горива и на практика нямат никакво касателство към контрабандата.

След опасността от масови протести премиера Борисов даде заден ход и обеща отлагане на закона. В година преди избори най-малкото, което иска Борисов е протести под прозореца. Въпреки заявеното отлагане на закона собствениците на малки бензиностанции обаче остават в стачна готовност. Те продължават да изразяват мнение, че този закон ще доведе до фалити и в никакъв случай няма да успее да се пребори със сивата икономика.

Очаква се през тези 6 месеца да се организират консултации, на които да бъдат поканени и собствениците на малки бензиностанции. По всяка вероятност закона ще претърпи изменения и със сигурност няма да бъде приет преди изборите.

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook