Днес честваме ДЕНЯТ НА БАЩАТА

December 26th, 2016 | by gino
Днес честваме ДЕНЯТ НА БАЩАТА
горещи теми
0
На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата. Това е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи. В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф – 19 март.

В много страни, сред които са Аржентина, Великобритания, Венецуела, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Куба, Мексико, Пакистан, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. В Русия път празникът се чества на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 г. Едва през 1972 г. президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

thumb

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook