Добрата новина: Български „Оскар“ за технологично постижение в киното

February 12th, 2017 | by gino
Добрата новина: Български „Оскар“ за технологично постижение в киното
горещи теми
0

Българин получи “Оскар” за разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Преди часове той спечели най-престижното кино отличие заедно със своя съдружник Петър Митев.

Двамата имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация. Наградите се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс. “Аватар”, “Игра на тронове”, “Дедпул”, “300” и стотици други филми са белязани от софтуера на Владимир Койлазов.

38-годишният Владимир Койлазов е от Русе и е завършил “Информатика” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Той смята, че “по собствената си дефиниция – не се счита за успял”. За дългогодишния си труд казва скромно: “15 години пот и сълзи дават резултат. Някой е забелязал. Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя”. Съдружникът му Митев допълва, че техният софтуер е решението за киноиндустрията: “Да не потрошат милиони, на някого да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни”.

Наградите “Оскар за най-големи технологични постижения в киното остават на заден план от лъскавата церемония с десетки холивудски звезди, но са изключително уважавани в индустрията.

Койлазов е отличен за оригинална идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray от софтуерната компания Chaos group. Това е програма за 3D визуализации – генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности. Различни версии на софтуера са използвани при хитови продукции като “Игра на тронове”, “Дедпул”, “300: Възходът на една империя”, “Господарка на злото” и много др.

В Chaos group Койлазов е съдружник заедно с Петър Митев. Централата на дружеството е в България, като има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook