Добрата новина: Варна – европейски град на спорта? Проверката: Всяка година има поне 20 града на спорта

June 21st, 2018 | by gino
Добрата новина: Варна – европейски град на спорта? Проверката: Всяка година има поне 20 града на спорта
горещи теми
0

“Град Варна е избран за Европейски град на спорта през 2019 г”. това заяви кметът на общината Иван Портних. По думите на кмета Асоциацията на европейските столици и градове на спорта (ACES) оценила кандидатурата на Варна за Европейски град на спорта през 2019 година с 84,5 точки от 100 възможни. Всички местни медии в хор пуснаха хвалебствени статии как Варна била европейския град на спорта! Ти да видиш…

Как може град без нито един стадион като хората да бъде европейски град на спорта? Понеже нещата намирисваха отдалече , то ние от varnahot.com решихме да проверим за какво всъщност са ни наградили.

Проверката на varnahot.com установи, че въпросната Асоциация на европейските столици и градове на спорта (ACES) няма нищо общо с Европейския съюз или с някакви други европейски институции. Това е една частна организация от Брюксел, издържаща се именно с номинирането на различни награди и събирането на такси за това. Но това не е най-скандалното. Всъщност на варненци се насажда твърдението, че Варна е единствен победител в класацията за европейски град на спорта за 2019 година! Да ама не!

Всъщност всяка година между 20 и 25 града получават званието европейски град на спорта. Освен европейски градове на спорта има и европейска столица на спорта!!! Има дори и европейско градче на спорта. Озобщо има награди на килограм, които на база на заделения бюджет може да си получи всеки град.

Всъщност официално (ACES) са избрали за 2019 само европейската столица на спорта – Букурещ. Европейски град на спорт официално още не е избран или казано по-коректно – градовете не са избрани!

За 2018 година само европейски градове на спорта са били цели 19 града:

1. Антегуера, Испания,   2. Арнем, Холандия,   3. Баня Лука, Босна и Херцеговина,   4. Басано де Грапа, Италия,   5. Брага, Португалия,   6. Клуж Напока, Румъния,   7.  Диферданге, Люксембург,   8. Фолигно, Италия,   9. Форли, Италия,   10. Гуадалахара, Испания,   11. Келче, Полша,   12Клайпеда, Латвия,   13. Кортрик, Белгия,   14Марибор, Словения,   15Нитра, Словакия,   16Пау, Франция,   17. Сан Ремо, Италия,   18Сан Хуас де Валес, Испания и   19Санта Лусия де Тиражана пак от Испания.

И това не е всичко! Пак за 2018 година европейски градчета на спорта са били още 10 града:

1. Айрола, Италия,   2. Андора, Италия3. Кандаледа, Испания4. Корбета, Италия5. Монталбано, Италия6. Навия, Испания7. Олимпия, Гърция8. Шладминг, Австрия9. Сьомулсалми, Финландия и 10. Умая, Хърватия.

Всъщност Варна не е спечелила никаква класация. За да бъде включен даден град процедурата на (ACES) е проста и включва няколко стъпки.

1. Подаване на официално заявление от кмета на града.

2. Изработване на видеопрезентация .

3. Покана на делегация от асоциацията ( естествено за сметка на домакините )

4. Плащане на съответните разходи и такси

В заключение можем да кажем, че истинската новина е тази: Варна посрещна, напои и нагости поредната чужда частна делегация, която “награди” кмета с напълно измислена награда! 

22a

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook