Доналд Тръмп e номиниран за Нобелова награда за мир

September 9th, 2020 | by gino
Доналд Тръмп e номиниран за Нобелова награда за мир
горещи теми
0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир през 2021 година. Норвежкият политик Кристиан Тибринг-Джеде направи номинацията след „историческо мирно споразумение“ между Обединените арабски емирства и Израел. Крайнодесният лидер също похвали г-н Тръмп за разрешаването на други продължителни конфликти в световен мащаб и заяви, че е положил “огромни усилия” в посредничеството за мир. „За неговите заслуги мисля, че той е направил повече опити за създаване на мир между нациите, отколкото повечето други номинирани за награда за мир“, заяви г-н Тибринг-Джеде пред Fox News.
В писмото си за номинация до Нобеловия комитет г-н Tybring-Gjedde заяви, че администрацията на Тръмп е изиграла значителна роля в установяването на отношенията между Израел и ОАЕ.
„Тъй като се очаква други страни от Близкия изток да последват стъпките на ОАЕ, това споразумение може да промени играта, която ще превърне Близкия изток в регион на сътрудничество и просперитет“, заяви г-н Тибринг-Джедде.

Съгласно условията на споразумението, което беше под надзора на г-н Тръмп, ОАЕ ще подпишат поредица от търговски сделки и ще нормализират отношенията с Израел, който в замяна трябва да спре спорните си планове за анексиране на части от Западния бряг.
MrTybring-Gjedde обсъди и ролята на г-н Тръмп в “създаването на нова динамика” в други световни конфликти, включително улесняване на контактите между Северна и Южна Корея.
Норвежкият политик заяви пред Fox News, че “не е голям привърженик на Тръмп”, но че други лидери трябва да следват ръководството му, като запазят своята преценка.
“Комитетът трябва да разгледа фактите и да го съди по фактите, а не по начина, по който се държи понякога”, каза той.
“Хората, които получиха наградата за мир през последните години, направиха много по-малко от Доналд Тръмп. Например Барак Обама не направи нищо.”
Трима други американски президенти са спечелили наградата за мир, включително Барак Обама, Удроу Уилсън, Джими Картър и Теодор Рузвелт.
Г-н Тръмп беше номиниран преди това за наградата през 2018 г. след усилията му за разрешаване на ядреното напрежение в Северна Корея.

telegraph.co

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook