Допълнение към проект за паметна плоча на Пламен Горанов с подкрепата на знакови имена!

May 7th, 2019 | by gino
Допълнение към проект за паметна плоча на Пламен Горанов с подкрепата на знакови имена!
градска инфраструктура
0
До Иван Портних
Кмет на Община Варна
До Николай Савов
Председател на „Обществен експертен съвет по естетизация на градската среда”
Регионални медии (в съкратен вид)
Д О П Ъ Л Н Е Н И Е
към предложение за поставяне на паметна плоча посветена на Пламен Горанов
с вх. № РД18020317ВН / 22.10.2018
От Милена Пехливанова, гр. Варна, ул. ****************
e-mail: *****************
Уважаеми г-н Портних и г-н Савов,
Уважаеми медии,
Представям Ви някои от множеството граждански опити да бъде поставен пред Община Варна паметен знак, посветен на Пламен Горанов:
1. На 10.02.2017 г. с вх. № РД170002884ВН/10.02.2017 в деловодството на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”, бе внесено от мен (като физическо лице и варненка), предложение за поставяне на такава паметна плоча. То бе придружено от разпечатка на гражданска онлайн петиция, стартирала през есента на 2016-та година Подписката все още е активна. Може да бъде видяна тук: https://grajdanskapeticia.com/pview.aspx?pi=BG31640. Приложена е и разпечатана в пълния си размер до настоящия момент в приложенията към този текст.
Внасянето на предложението и подписката е отразено в много медии.
2. На 25.04.2017 с вх. № РД17008104ВН/25.04.2017 бе внесено паралелно предложение за поставяне на паметна плоча в памет на Пламен Горанов, „един от активните протестиращи по време на зимните протести срещу високите цени на тока, лошото управление на бившия кмет Кирил Йорданов и Общински съвет – Варна, както и срещу групировката ТИМ, собственик на енергоразпределителното дружество „Енерго-про” АД – Варна, който се самозапали на 20.02.2013 г. и Иван Вълков – световноизвестен учен с второто си име – проф. Юл Браун, откривател на т. нар. Браунов газ” от г-н Кънчо Бонев, представител на „Отворен обществен съвет на протестиращите”.
3. На 25.08.2017 с вх. № ЗК17002123ВН/25.08.2017 бе внесен от г-н Кънчо Бонев, представител на „Отворен обществен съвет на протестиращите”, примерен проект за паметна плоча на Пламен Горанов.
4. На 13.10.2017 с вх. № ОС17000749ВН/ 13.10.2017отново бе внесено предложение за поставяне на паметна плоча в памет на Пламен Горанов от г-н Кънчо Бонев, представител на „Отворен обществен съвет на протестиращите”. Впоследствие от „Отворен обществен съвет на протестиращите” се присъединиха към предложения проект, внесен на 22.10.2018 г от коалиция „Демократична България” – Варна.
5. На 22.10.2015 с вх. № РД15025999ВН/22.10.2015бе внесено предложение от 13 подписали се граждани и граждански организации, в т.ч. СОПА, ОЦОСУР, СНЦ „Грамада” и други, относно узаконяване на „Грамадата на протеста” пред Община Варна като културен паметник.
6. На 22.02.2017 г. бе проведено заседание на Комисията по култура и духовно развитие. Там бе постигнато принципно съгласие за паметната плоча, а председателят на комисията г-жа Даниела Димова ни увери, че каквото зависи от тях е направено и подписката е изпратена по каналния ред. Това бе отразено от сайта dnes.bg на 22.02.2017 г., цитиращ Информационна агенция „Черно море”. https://www.dnes.bg/stranata/2017/02/22/v-pamet-na-plamen-goranov-vmesto-kamyni-plocha.332767. Според наредбата за поставяне на паметниците трябваше да последва предложение за гласуване в дневния ред на Общински съвет- Варна. Това не се случи. Нямам и протокол от заседанието.
7. На 22.10.2018 г. с вх. № РД18020317ВН/22.10.2018 Обединение „Демократична България” заяви писмено подкрепата си за гражданското предложение (от т. 1), като добави конкретен проект, професионално изработен съгласно всички изисквания, с размер 80/80 см (равен на четири тротоарни плочки). Също така Обединението декларира готовност да поеме финансово изработването на плочата от черен гранит.
Бих желала да подчертая, че през целия период от входиране на подписката до днес не съм получила от Община Варна нито един обратен писмен отговор, нито едно напътствие или посочване на Правилника за поставяне на паметници, мемориални знаци и художествени пластики на територията на Община Варна, нито едно желание за уточняване на проекта по конкретен критерий, нито дума за уточняване на място и пр. С Правилника се запознах случайно наскоро, от неочакван източник, а за съществуването и заседанията на Експертния съвет научих от общински служители, при случайни срещи с тях буквално на улицата.
8. На 19.02.2019 г. бе проведено заседание на Обществения експертен съвет по естетизация на градската среда, на което присъствах като вносител. В подкрепа на предложението присъстваха архитектът, автор на проекта за плочата, представители на Демократична България, адвокати, симпатизанти. Бе взето решение за допълнително уточняване между страните и неочаквано бе реабилитиран проект, получил награда от конкурса „Визия за Варна” през 2015 г.
Провеждането и резултатът от това заседание, в контекста на паметната плоча за Пламен Горанов, също бе отразено в редица медии, включително интервюта по Радио Варна (преди и след заседанието, водени от различни журналисти).
Тъй като нямах честта да познавам всички участници в дискусията, и тъй като няма никаква информация за състава на този, иначе обществен Съвет по естетизация, аз изисках по ЗДОИ и получих заповедта на Кмета за състава му, както и протокола от сбирката на 19.02.2019. Възприех като свой граждански дълг оповестяване на този състав, тъй като никъде не се намира в публичното пространство. Това е обществена структура, заплаща се с обществени средства и варненци имат пълното право да знаят кои точно хора определят облика на града ни. Споделих състава във фейсбук профила си, в групата „Варна може да защити Морската си градина /обновена/” (5000 участника) и в група „Варна” (21 000 участника).
9. Междувременно се оказва, че още на 1.02.2015 г. сдружение „Чиста съвест” е входирало свое предложение в подкрепа на реализиране на проекта „Сърце” на Людмила Господинова. Дали то е разгледано, от кого и с какъв резултат – информация за това липсва.
Въпросният конкурс „Визия за Варна” от 2014 г. е бил конкурс за площадни пространства, а не конкурс за Пламен и протестите. Бил е организиран от КАБ-Варна, САБ-Варна и „Варна Дизайн Форум”, съвместно с Община Варна. Имало е няколко локации, за които са приемани идейни предложения и за всяка локация са излъчени победители, които са били наградени (включително и с парични суми). За пространството пред Община Варна победител е проектът на г-жа Людмила Господинова, представляващ висока метална конструкция с форма на сърце, пълно с камъните от Грамадата на недоволството. Този проект сам по себе си е хубав и авторката му има пълно право да желае да го реализира, но той е изолиран от случилото се с Пламен Горанов. Ако днес, шест години по-късно, имаше доказателства, че управлението е на прав път, че колите и строежите в Морската градина са строго забранени, че европейските проекти във Варна се изпълняват качествено, че парковете и плажовете не се застрояват, че морето е по-чисто, че улиците на града ни са здрави за повече от година, че общественият интерес е преди този на някои лица и фирми, ако нямаше недоволство, а гражданите имаха реално доверие на управляващите, то би било напълно нормално камъните на недоволството да се трансформират в сърце. Но това, уви, не е така! Напротив – варненци продължават да трупат все нови и нови Грамади като знак на своето недоволство и в почит на изгубени свои съграждни. Такава стои и в момента пред Общината, без да е минала одобрението на комисии, дирекции и съвети.
Членовете на Съвета по естетизация направиха опит да ми вменят отговорност за въпросния нереализиран идеен проект от конкурс, организиран от съсловна организация, с подкрепата на Община Варна. Няма начин да приема това. По никакъв начин не съм отговорна или обвързана с резултата.
Гражданското ни предложение за паметна плоча, посветена на Пламен Горанов, не пречи на ничие друго предложение. Както в Прага има няколко паметника, посветени на Ян Палах, така не пречи и във Варна Пламен Горанов да бъде почетен от гражданите и от професионалистите.
10. На 20.03.2019 г., точно на шестата година от протеста на Пламен и в навечерието на шестата година от кончината му, представихме съвсем непретенциозно „макет” как би изглеждала на място една паметна плоча с големината на 4 плочки от настилката пред Община Варна. Да, точно на това място, защото подобен паметен знак цели да напомня вечните ценности, преди всичко на работещите в Общината. Цели да напомня на всички какви граждани трябва да бъдат, колко смело, но и внимателно трябва да отстояват мечтите си за по-добър живот на цялото ни общество. Този макет изчезна след дни, както изчезваха различните Грамади през годините.
Уважаеми дами и господа,
Дошло е време, когато варненци и администрацията все пак трябва да вземат решение какъв точно да е знакът, който веществено да остане да ни напомня за Пламен. Гражданска паметна плоча вградена в настилката, желязна арматура на „студено сърце”, пълно с камъните на недоволството (т.е. с адекватна концепция, различна от нетипичната за случая „любов”) или защо не, напълно нов национален, професионален конкурс за паметен знак, който би подобавал на личността на Пламен и най-вече би засвидетелствал отдавна чаканото отговорно отношение на управляващите града ни към неговата личност.
И нека припомним историята. Гражданските протести от 2013-та обхващат цялата страна. Насочени са срещу поредното увеличение на цените за електроенергия и срещу монопола на електроразпределителните дружества. Преминават в негодувание към правителството и довеждат до оставката му. Тогава ярко се отличават най-масовите протести във Варна и личността на Пламен Горанов. Ще използвам цитат от Спас Спасов:
„Малко преди 7.30 ч. сутринта на 20 февруари 2013 г. Горанов застана пред централния вход на кметството във Варна с ултиматум, че ще се самозапали, ако тогавашният кмет на града Кирил Йорданов и целият общински съвет на града не подадат оставка до 17 ч. на същия ден. Няколко минути по-късно той пламна. Според заключението на разследването това се е случило заради непохватен опит на полицаите, охранявали сградата на местната администрация, да осуетят протеста му. Горанов почина на 3 март във варненската Военноморска болница, а в следващите дни гражданите издигнаха пред кметството в града грамада от камъни. Тя бе символ на отвращението им от корупцията и арогантността на местната власт. На 6 март 2013 г. Йорданов подаде оставка, а след проведените частични избори негов наследник стана Иван Портних (ГЕРБ).”
Заседанията на делото по случая се водят закрито. След решението на прокуратурата никой не отговаря на журналистически въпроси. От прокурорското постановление обществено достояние става „почти всичко, установено по делото“. Приятели на Пламен отправят предложение видеозаписите от камерите да бъдат показани на предварително сформирана комисия от експерти, журналисти и негови близки, но то е отхвърлено.
Припомням всичко това не за да ровя в нечии рани, а защото хиляди българи в страната и извън нея, изстрадаха Пламен Горанов и искрено почитат паметта му. Ето как описва прокуратурата думите на приятелите му за него: „Винаги имал собствено мнение и не позволявал на никой да му се налага. Не е употребявал наркотици; както и алкохол в големи количества. Не е имал психични проблеми. Бил отговорен, честен и прям човек. Не търпял несправедливости, бил безстрашен и винаги довършвал нещата докрай. Вълнувал се от проблемите на гражданското общество и отстоявал законността и справедливостта, като се възмущавал, в случаите, когато даден човек не може да защити интересите си по законов ред. Горанов обичал животните и бил природозащитник. Бил интелигентен човек, абстракционист, многопластов и с чувство за хумор. Той виждал нещата от различен ъгъл – бил аристократ в мисленето. Горанов бил много буден и креативен човек, имал винаги гражданска позиция, която защитавал. Не поставял материалното на преден план, но не го и неглижирал. Имал собствено виждане за живота и бил против моделите. Горанов бил изключително позитивен и прозорлив човек, оптимист. Бил голям авантюрист, отговорен към хората, много весел и приятен за компания. Не е споделил намерение за самозапалване, тъй като гледал напред и кроял планове за действията си в бъдеще време. Той бил много организиран. Като цяло не е споделял неща от личния си живот, но имал добре обмислена обществена позиция и ясна представа за процесите в обществото.”
Ще добавя и тези Ваши думи от 2014 г., г-н Портних:
“Тази грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и общинския съвет, каза тогава наследникът на Йорданов в кметския кабинет във Варна Иван Портних (ГЕРБ). Тя беше направена от хората и като реакция към общинския съвет. Минавайки през избори, новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея”.
Пламен Горанов доказано е протестирал срещу мафията в града ни, несправедливостите и корупцията в Община Варна. През лятото на 2012 г. той е автор и организатор на пърформанс, който представя Морската градина като Златна ябълка в опит да бъде изядена от Триглава ламя. (видео: https://www.youtube.com/watch?v=So-dLy97XOY)
Случилото се с Пламен Горанов категорично не е акт на отчаяние, а на гражданско изявление и граждански протест, за съжаление, стигнал до неочаквана крайност. След него започнаха промените – дългогодишният кмет на Варна Кирил Йорданов бе принуден да си подаде оставката след 12 години на тази длъжност, в деня след издъхването на Горанов бе обявен Ден на национален траур, стигна се чак до оставката на тогавашното правителство и сформиране на служебно такова. Мисленето на варненци, търпимостта им към несправедливостите се промени, като това даде широко отражение както в страната ни, така и сред българите извън нея. Всеки път, когато са недоволни от управляващите, хората трупат камъни на Грамадата. Свикнали са на това място да изразяват почит и протест. Такава Грамада на недоволството стои на същото място и днес.
В този смисъл Пламен Горанов напълно отговаря на изискванията на Чл. 2 от общинския Правилник за поставяне на паметници, мемориални знаци и художествени пластики на територията на Варна, според който работи и Съвета по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие” на Община Варна. А варненци искат и заслужават да имат ясен спомен за тези паметни събития.
Уважаеми г-н Портних и г-н Савов,
Имате шанс да смените Грамадата с по-добър знак за памет, който да е „обеца на ухото” и да вдъхновява реални промени и смирение!
Прилагам следните документи:
1. Приложение 1: Копие от заявлението ми по т. 1, заедно с входящия му номер от дата 10.02.2017 г.
2. Приложение 2: Хартиено копие на подписката в пълния ѝ размер до дата: 06.05.2019 г.
3. Приложение 3: Копие от заявлението по т.4 от г-н Кънчо Бонев, представител на „Отворен обществен съвет на протестиращите”.
4. Приложение 4: Копие от заявлението по т. 7 от Обединение „Демократична България”, заедно с входящия му номер от дата 22.10.2018
5. Приложение 5: Актуална визуализация за вид и място на предложената паметна плоча
6. Приложение 6: Становища в подкрепа на идеята за мемориален знак на Пламен Горанов от:
– „Асоциация на парковете в България”, представлявана от г-н Тома Белев
– г-н Атанас Чобанов, главен редактор на сайта „Биволъ”
– Гражданско сдружение „БОЕЦ”, представлявано от г-н Георги Георгиев
– Сдружение „Зелен Младост”, представлявано от г-жа Руслава Захариева
– ГС „Варна диша“, представлявано от г-н Свилен Стойчев
– г-н Спас Спасов, журналист
Моля, това допълнение (и документите към него) да послужи като аргументация при ново разглеждане на Съвета по естетизация и при внасяне на предложението за паметна плоча за гласуване от Общински съвет, съгласно Правилника за поставяне на паметници, мемориални знаци и художествени пластики на територията на Община Варна.
Внасям цялата документация на хартиен и на цифров носител (по е-мейл) с цел при разглеждане на въпроса в Съвета по естетизация и в Общински съвет-Варна, предложния от нас проект да се проектира на екран пред всички присъстващи.
Очаквам писмени, обосновани и подписани с лични имена отговори, покани за обсъждания, заседания на комисии и всичко, което касае предложението ми.
07.05. 2019 г. Гр. Варна
С уважение:

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook