Дружество ”Традиция” протестира срещу отнемането на оръжия-реликви

November 1st, 2019 | by gino
Дружество ”Традиция” протестира срещу отнемането на оръжия-реликви
протести
0
В Деня на народните будители в центъра на столицата се състоя митинг-шествие, организиран от Националното дружество „Традиция“. Майсторите на исторически възстановки протестираха срещу акция на МВР и ГДБОП, които конфискуват старите им оръжия, предаде NOVA.

От НДК шествието тръгна по бул. „Витоша” към Съдебната палата и Министерския съвет.

 

На 8 октомври служители на ГДБОП и служба КОС /Контрол на общественоопасните средства/ са иззели около 120 оръжия, с които дружеството извършва популярните си възстановки. Милиционерското престараване е незаконно, защото оръжията са от 19-и век и не подлежат на контрол от МВР, смятат родолюбците със старинни униформи, които сами си шият.

 

„Днес в този празник да почетем будителите, а дружество „Традиция” да събуди хората, любовта към историята и да запазим българските традиции”, коментира Николай Казаков. Неделчо Неделчев определи случилото се като фрапиращо беззаконие.

 

Според членовете на дружеството, действията на органите на реда за били незаконосъобразни, тъй като притежателите на оръжия имат всички необходими документи. Иззетите пушки и пищови притежават единствено колекционерска стойност и са освободени от разпоредбите на закона, тъй като са произведени преди 31 декември 1900 г.

 

Протестиращите поискаха МВР да им върне оръжията, които никого не биха могли да наранят. Досега не е допуснат нито един инцидент при на възстановките на исторически събития.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook