Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започва проверка на Интегрирания градски транспорт

August 29th, 2017 | by gino
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започва проверка на Интегрирания градски транспорт
горещи теми
0

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започва проверка на програмата Интегрирания градски транспорт Варна! Това научи от свои източници varnahot.com. Програмата бе една от гордостите на кмета Иван Портних. От профила си в социалните мрежи той ежедневно ни облъчваше с информация кога и колко автобуса са натоварени, пътуват или вече са доставени във Варна. Цялата тогавашна преизборна кампания на Портних се градеше на “успехите” на програмата. Какво всъщност представлява програмата Интегриран градски транспорт?

Проектът „Интегриран градски транспорт на Варна“ е най-големият, по който общината е работила през последните 20 години. Средствата за изпълнението му са 115 млн. лв., по-голямата част от които са безвъзмездна финансова помощ по програма „Регионално развитие 2007-2013 г.” (1) Общо десетте компонента включват доставката на 70 нови автобуса, ремонта на централни пътни артерии, строителството на велоалеи, поставянето на автомати за продажба на билети и разработването на система за трафик-информация в реално време. Проектът беше удължаван неколкократно и за крайна окончателна дата беше определена 31 декеври 2015г. След тази дата неизпълнените компоненти от програмата ще останат за сметка на общината. Тази дата мина и от Община Варна отчетоха програмата за завършена и съответно за разплатена!

zx620_1799738

Защо уж успешната програма стана обект на разследване? 

На 18.01.2016г. Община Варна съобщи в официално съобщение за приключване на изпълнението на договорите по всички компоненти, освен 9 от програмата “Интегриран Градски Транспорт” ИГТ.

Според това съобщение са изпълнени и вече функционират „Автоматизирана билетна система”/ компонент 1 /, “Предимство на превозните средства на МГОТ на кръстовища” / компонент 2/, „Система за информация на пътниците в реално време” / компонент 3/, „Център за управление на МГОТ” / компонент4 /, както и велоалеи / компонент 7/ Тези “извършени” дейности най-вероятно са разплатени към 29.12.2015 г.  За всеки здравомислещ варненец е очевадно, че отчетеното от Община Варна НЕ Е ВЯРНО!

Автоматизирана работеща билетна система няма! Няма работещи машини, нито софтуер, нито карти – нищо.  Това, че нама работеща система явно не е проблем за кмета Портних да разплати 8,6 милиона лева за нея. Относно компонент 2 за интелигентите светофари пропускащи автобусите – коментарът е излишен. Нищо не е направено, но парите отново са “усвоени”. За системата за информация в реално време на стойност около 3 млн.лева вече ви информирахме. Вместо да разработи такава Община Варна присвои / да не кажем открадна /частния проект на ВарнаТрафик, който се използва от варненци напълно безплатно. Такава система няма, парите за нея 3 милиона също ги няма! Какво да кажем за следващия компонент отчетен за готов? Няма и следа от “готовия” център за управление на МГОТ.Парите за него обаче отново са “усвоени”. За велоалеите нищо няма да коментираме, че темата вече е банална.

За останалия компонент 9 – Ремонт и подобрения на произ­водствено-техническата база на Градски транспорт Община Варна съобщи, че е договорила ново отлагане на проекта до юли 2016г.  Според справка от МРР всички дейности останали незавършени след 31 декември 2015г остават изцяло за сметка на Община Варна! Вече сме средата на 2017 и естествено нищо не е свършено и тука!

Отговорната за програмата ИГТ Биляна Якова, отказва всякаква информация по програмата. Не дава информация и за разплащането за явно неизвършените дейности. Мъгла обвива всичко около този проект. Кметът Иван Портних преди изборите гордо информираше как едва ли не лично е “спасил” програмата. Сега обаче се е скрил в миша дупка и избягва всякакъв коментар по вече неудобната тема! Тъй като Община Варна е една от най-непрозрачните, то никъде няма информация къде, на кого и колко е платено.  За съжаление отново ще трябва дадем за пример администрацията на гр. Бургас, където например, има публично достъпна информация и детайлна разбивка на плащанията по тази програма:  http://www.burgas.bg/bg/notice/details/870/21809) Явно където има желание нещата се получават! Затова за съжаление по всички показатели Бургас е далеч преди Варна! А ако остане това управление Варна скоро ще бъде задмината и от Провадия…

Кой ще носи отговорност за решението да се платят милиони без да свършена конкретна работа насреща? 

Utah-Criminal-Law-Rice-Law

Ние от varnahot.com в поредица от статии ви информирахме за нередностите по програмата. Изпратихме и сигнали до съответните органи за назначаването на проверка, информирахме и премиера за случващото се, но явно никой в държавата ни не прояви желание да разследва кмет от ГЕРБ. Да се надяваме, че сега вече след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) ще разследва програмата няма да има чадър над общинските чиновници и кмета! Ние ще ви държим в течение дали виновните за злоупотребата с европейските милиони ще понесат вината си персонално!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook