Еврохолд България иска да придобие и активите на ЧЕЗ в Румъния

October 9th, 2019 | by gino
Еврохолд България иска да придобие и активите на ЧЕЗ в Румъния
горещи теми
0

Финансовата и застрахователна група Еврохолд България се интересува от придобиването на активите на чешката енергийна група ЧЕЗ в Румъния, заяви председателят на надзорния съвет на Еврохолд днес.
По-рано тази година Еврохолд подписа сделка за придобиване на активите на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро, която все още чака одобрение от регулатора.
“Сделката в България е в най-напредналия етап, но това е само една от многото сделки в региона, над които работи Еврохолд”, каза Асен Христов по време на пресконференция в София.
Еврохолд разглежда компании от енергийния сектор в страни, съседни на България, които не са непременно членове на ЕС, добави Христов.
Еврохолд обаче няма да търси вертикална интеграция чрез придобиване на производители на енергия, а по-скоро ще се съсредоточи върху електроразпределителните дружества, целящи да се възползват от синергиите, създадени от продължаващата интеграция на сектора на Балканите.
Разширяването в областта на енергетиката е одобрено както от ръководството на компанията, така и от нейните акционери, а Еврохолд възнамерява активно да я продължи, независимо дали ще успее да приключи сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ. Много е малко вероятно сделката да бъде отхвърлена от регулаторите, тъй като отговаря на всички регулаторни изисквания, според Христов.
По отношение на финансирането на сделката Христов заяви, че Еврохолд е осигурил финансиране от две международни кредитни институции, и двете със седалище в Лондон.
Въпреки това, част от финансирането, което се планираше да дойде от увеличение на капитала, може да се наложи да бъде покрито от мажоритарния собственик на Еврохолд – местната компания Starcom и друг акционер – базирана в Люксембург инвестиционна компания KJK. Проспектът за увеличение на капитала все още не е одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН), което означава, че може да отнеме още четири месеца за завършване на увеличението, отбеляза Христов.
Еврохолд планира да търси до 154 милиона лева чрез издаването на привилегировани акции, заявиха от групата по-рано тази година. Тя получи одобрение от своите акционери и представи проспекта за одобрение от финансовия регулатор през април. КФН обаче поиска Еврохолд да направи корекции на проспекта на два пъти – през април и юни. Оттогава няма нови съобщения.

Активите на ЧЕЗ в България включват електроенергия ЧЕЗ Разпределение България [BUL: 3CZ], доставчик на електроенергия ЧЕЗ Електро България [BUL: 1CZ], лицензиран търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България, компания за ИТ услуги ЧЕЗ ИКТ България, соларен парк Free Energy Project Oreshetz, биомаса- централа Бара Груп и ЧЕЗ България.
ЧЕЗ присъства в Румъния от 2005 г., когато пое националната дистрибуторска компания Electrica Oltenia. В момента той обслужва над 3,5 милиона клиенти на местно ниво чрез девет компании: дистрибуция Oltenia, CEZ Румъния, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Румъния, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development и TMK Hydroenergy Power.
Към 12:45 ч. В сряда акциите на Еврохолд България се търгуваха с 8,14% по-високо от 1,86 лева на Българската фондова борса.

seenews.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook