Една година след разследването на varnahot.com: Къде “изчезват” 12 милиона от заема за детските площадки?

January 30th, 2017 | by gino
Една година след разследването на varnahot.com: Къде “изчезват” 12 милиона от заема за детските площадки?
градска инфраструктура
0

Преди повече от година сайтът varnahot.com в свое разследване разкри притеснителни факти относно платенатра и реалната стойност на 250 новоизградени детски площадки. Освен публикувана статия, ние подадохме сигнали и до съответните институции като сме им посочили и съответните източници, от които сме получили информацията. Въпреки скандалните разминавания в пъти между реалните и платените цени, вече повече от година няма никакво раздвиждане по въпроса. Има ли чадър над местната власт във Варна? Да припомним фактите:

Подмяната на детските площадки е една от най-значителните промени през 2015 година, с които кмета Иван Портних се гордее най-много. Иван Портних неспирно рекламира в интернет колко много площадки ще бъдат обновени и как това е ЛИЧНА НЕГОВА ЗАСЛУГА! Нещото, което обаче г-н Портних не рекламира е колко ще струва ни това обновяване, откъде са парите, кой ще ги ремонтира и има ли изобщо обществена поръчка за това. Напомняме на варненци, че едно от обещанията на кмета беше да има прозрачно управление и достъп до информация за разходите на всеки един обществен лев. Едно е да обещае нещо г-н Портних и съвсем друго е да го изпълни! Данни и информация за сделката за детските площадки няма никъде и Община Варна отказва информация. Толкова по въпроса за прозрачността! За да се разсее всякакво съмнение за злоупотреби при тази обществена поръчка  varnahot.com реши да направи свое собствено разследване и за съжаление се добра до ШОКИРАЩИ ФАКТИ.

12083761_10153333195623305_205216575_n

За ремонта на 250 броя детски площадки от Община Варна е изтеглен заем от 15 млн.лв. Това прави точно 60 000 лв за една детска площадка. От  varnahot.com успяха да се доберат до плановете на детските площадки, фирмата доставчик на детските съоръжения, доставчика на настилките за детските площадки и се добрахме до най-важното – цените на всичко!

Според документацията една детска площадка се състои от следните съоръжения:

2 бр. Детска люлка модел ЛО6-С+К    всяка на цена 504 лв с ДДС.

1 бр. Детска пързалка модел КМТ 14-2 на стойност 660 лв с ДДС.

1 бр. Детска люлка модел В01                на стойност 333 лв с ДДС

1 бр. Детска катерушка модел С02-1      на стойност 306 лв с ДДС.

6 бр Пейка модел П02 -А           всяка на стойност 138 лв с ДДС

Цветна декоративна ограда 50 лв/л.м.

Каучукува цветна настилка 50 лв / кв.м.

Настилка с плочки 20 лв/кв.м.

Обща отстъпка – 15%

ОБЩА ЦЕНА НА ДЕТСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ + ПЕЙКИ + ОГРАДА + НАСТИЛКИ = 9 294,75 лв с ДДС

Монтаж на съоръжения и настилки + 20%  или  1 858,95 лв

КРАЙНА ЦЕНА ЗА ЕДНА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА –  11 153,70 лв с ДДС

detski1

Дотук Ви запознахме с ФАКТИТЕ и ЦИФРИТЕ до които се добрахме и които са обществено достояние от    сайта на производителя  . Ако нашите цифри не са точни, а съоръженията са закупени на по-голяма цена, то нека отговорните си понесат последствията. Ние от varnahot.com смятаме, че един кмет трябва преди всичко да защитава интереса на Общината още повече, когато средствата са от заем. Колко от вас са убедени, че в този случай е бил водещ именно обществения интерес? Ние сме шокирани каква част от парите са неправомерно “усвоени”! Кой носи отговорност? Ние смятаме, че като принципал на община Варна и като кмет на града г-н Иван Портних носи персонална отговорност за целесъобразното изразходване на обществени средства. Очакваме неговата позиция по този въпрос и тя ще бъде публикувана от нас!

Фактите, до които се добрахме неопровержимо сочат, че за 250 броя детски площадки реалната цена е само 2 788 425 лв.  Да добавим от нас още по 850 лв за площадка за демонтаж или около 212 000 лв . Логичният въпрос, който възниква е КЪДЕ и при КОГО отиват оставащите 12 000 000 лв? Тък като кмета Иван Портних декларира, че проектът и осъществяването на ремонтите и обновяването на детските площадки е под пряк негов контрол, то varnahot.com още преди година призова г-н Портних да отговори на нашите въпроси:

1. УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРТНИХ, КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ 15 МЛН.ЛВ ДА БЪДАТ ОТКРАДНАТИ ЦЕЛИ 12 МЛН.ЛВ?

2. УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРТНИХ, СМЯТАТЕ ЛИ ДА ОТГОВОРИТЕ НА ТЕЗИ ФАКТИ ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИТЕ СТРАХЛИВО ДА СЕ КРИЕТЕ ОТ НАС И ОТ ВЪПРОСИТЕ НА ВАРНЕНЦИ?

3. УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРТНИХ, ВАШЕТО “ОБНОВЯВАНЕ” НА ГРАД ВАРНА КОЛКО СТРУВА НА ВАРНЕНЦИ , КОЛКО ЗАЕМИ Е ТЕГЛИЛА ОБЩИНАТА И КОЛКО ОТ МИЛИОНИТЕ СА ПОТЪНАЛИ КАКТО ТУКА?

4. УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРТНИХ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ТЕЗИ ФАКТИ ЩЕ СЕ ОТТЕГЛИТЕ ЛИ ОТ ДЛЪЖНОСТТА КМЕТ?

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook