ЕК наказа GOOGLE с рекордна глоба от 4,3 млрд. евро

July 18th, 2018 | by gino
ЕК наказа GOOGLE с рекордна глоба от 4,3 млрд. евро
горещи теми
0

Европейската комисия наложи на “Гугъл” глоба от 4.34 млрд. евро по казуса за “Андроид”! Това съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер на пресконференция днес.

Според Еврокомисията компанията е наложила ограничения върху собствената си операционната система Android в полза на собствените си продукти, така че да гарантира монопола си сред онлайн търсачките. Тя трябва да прекрати това в идните 90 дни или ще понесе допълнителни наказания от 5% от дневния оборот на компанията майка “Алфабет”. От Google вече обявиха, че ще обжалват наложената глоба.

Комисията смята, че “Гугъл” е задушила избора и иновациите при редица мобилни приложения и услуги, като е преследвала цялостна стратегия по отношение на мобилните устройства, целяща защита и разширяване на господстващото ѝ положение при общото търсене в интернет. “Гугъл” е изисквала от производителите да инсталират предварително неговия браузър Chrome и неговото приложение за търсене Google Search, за да им предостави лиценз за своя магазин за приложения Play Store. Освен това е извършила плащания до определени големи производители и оператори на мобилни мрежи, при условие че инсталират предварително и ексклузивно приложението Google Search на своите устройства; a също така е попречила на производителите, желаещи да инсталират предварително приложения на Google, да продават мобилни устройства, работещи с алтернативни версии на Android, които не са одобрени от Google (т.нар. “форкове на Android”), обясняват от ЕК.

“Гугъл” вече е изправена пред две други обвинения – че промотира свои продукти в търсачката вместо тези на конкурентите си, и че AdSense е попречил на уебсайтове на трети страни да се снабдяват с реклами, свързани с дадено търсене, от конкуренти на Google. Миналата година ЕК наложи на компанията рекордната глоба от 2.42 млрд. евро за злоупотреба с доминиращо положение на пазара.

Днешното решение вероятно ще засили още повече напрежението между Брюксел и Силициевата долина, отбелязва “Политико”. “Майкрософт”, “Гугъл” и “Интел” вече дължат общо над 10 млрд. евро в глоби.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook