ЕК призовава България да спазва правилата на ЕС за киберпрестъпления

October 14th, 2019 | by gino
ЕК призовава България да спазва правилата на ЕС за киберпрестъпления
горещи теми
0

Eвропейската комисия е изпратила официално писмо до България, с което призовава страната да приведе законодателството си в съответствие с директивата на ЕС за защита срещу киберпрестъпността.
Комисията e посочила редица проблеми в българските закони за киберсигурност, по-специално по отношение на някои престъпления и съответните наказания. За официалното писмо се разбра от месечния отчет на Еврокомисията, публикуван в четвъртък.
Директивата на ЕС за кибератаки срещу информационни системи изисква държавите-членки да засилят националните закони за киберпрестъпността и да въведат по-строги наказателни санкции, включително за мащабни кибератаки. Държавите-членки също са задължени да подобрят сътрудничеството между своите органи чрез оперативни пунктове за контакт, които са достъпни 24 часа на ден 7 дни в седмицата, съобщи Комисията.
България вече има два месеца да отговори на посочените проблеми, посочени от Комисията.
През август Комисията за защита на личните данни на България наложи глоба от 1 милион лева (511 200 евро) на местната банка ДСК, част от унгарската банкова група OTP, за неправомерно разкрити лични данни на клиенти на банката. Личните данни на 33 492 клиенти на Банка ДСК от 23 272 досиета за заем, съдържащи и лични данни на неограничен брой свързани лица, бяха оставени без адекватна защита от банката, съобщи тогава Комисията за защита на личните данни.
През юли Националната агенция за приходите (НАП) на България отчете нерегламентиран достъп до своята база данни довел до мащабен теч на личните данни на почти всички български граждани.

seenews.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook