Ердоган клекна пред Путин! Турция изпрати на Русия официално извинение за сваления руски самолет

June 27th, 2016 | by gino
Ердоган клекна пред Путин! Турция изпрати на Русия официално извинение за сваления руски самолет
горещи теми
0

Президентът на Турция Реджеп Ердоган в послание до президента на Русия Владимир Путин изрази съболезнования във връзка с гибелта на пилота на Су-24, съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.  “Лидерът на турската държава в послание изрази своето съчувствие и дълбоки съболезнования към семейството на загиналия руски пилот и каза: «Извинете”, — заяви Песков. Според него, турският лидер е заявил за готовността си да направи всичко възможно за възстановяване на традиционно приятелските отношения между двете страни.

Ероган в послание до Путин увери, че Анкара “никога не е имала желание и целенасочено намерение да сваля самолет, принадлежащ на Руската Федерация”. Турският президент е добавил също, че Анкара е готова съм всяка инициатива, “за да облекчи болката и тежестта от нанесената загуба” за семейството на загиналия пилот на Су-24.

Известно време турският президент помпаше мускули и в серия от митинги в страната доста неразумно заплашваше Русия, че ще сваля всеки неин самолет доближил турската граница. Твърдата реакция на Москва, търговския бойкот на турски стоки, стопирането на стратегически инфраструктурни проекти и спирането на руските туристи нанесоха непоправими щети на турската икономика, за които Ердоган не бе подготвен. Криейки се зад гърба на НАТО  Турция смяташе, че инцидентът с руския самолет няма да и се отрази по никакъв начин. В действителност обаче Русия и лично Путин ни най-малко биха простили този инцидент и отношенията между двете държави останаха на точката на замръзване. Това положение носи огромни загуби за турската икономика и е катастрофално за Турция в дългосрочен план. Така и се стигна до единствения полезен ход за Ердоган – официално извинение за инцидента. Дали обаче не е вече твърде късно и на Ердоган ще се наложи да компенсира Русия и по друг начин? Предизвикателната реторика винаги се заплаща, а когато тя е срещу Русия цената винаги излиза доста солена. На турския президент Ердоган ще се наложи да го научи по трудния начин.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook