Ердоган плаши с тероризъм: “Нито един европеец няма вече да е в безопасност!” Ще прогледне ли Европа?

March 22nd, 2017 | by gino
Ердоган плаши с тероризъм: “Нито един европеец няма вече да е в безопасност!” Ще прогледне ли Европа?
горещи теми
0

Ако европейците продължават да се държат по същия начин с Турция, никъде вече няма да са в безопасност, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с журналисти в Анкара.

“Ако Европа продължава по този начин, никой европеец – където и да било по света – няма да може да ходи по улиците и да е в безопасност”, каза Ердоган, цитиран от “Ройтерс”. “Ние, Турция, призоваваме Европа да уважава човешките права и демокрацията.” Новият президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който встъпи в длъжност в сряда, използва първата си реч, за да предупреди Ердоган, че рискува да унищожи всичко, постигнато от страната му в последните години. “Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира с тревога, че всичко, изградено през десетилетията, се срутва. Президент Ердоган, вие застрашавате всичко, което сте съградили заедно с други.”

“Престанете с безобразните нацистки сравнения! Не късайте връзките с хората, които искат партньорство с Турция! Уважавайте върховенството на закона и свободата на медиите и журналистите”, призова Щайнмайер. Ден по-рано Германия забрани на турски министри да участват в агитационни митинги в Германия, за да насърчават гласуването с “да” на референдума. От правителството в Анкара обявиха в сряда, че възнамеряват да участват в различни събития из Европа, без обаче да агитират за референдума.

Напрежението нараства между Анкара и редица европейски столици, след като в няколко държави бяха забранени прояви на турски министри, смятащи да агитират в подкрепа на предстоящия референдум за превръщането на страната в президентска република. Миналата седмица президентът Ердоган и други официални лица се обърнаха към Германия с обвинението, че властите използват “нацистки практики”, и провокираха заместник-председателя на християндемократите, партията на Ангела Меркел, да каже, че Ердоган не е желан в страната.

dnevnik.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook