Умиротворители: След Борисов и Ердоган ще се опита да разрешава кризата в Персийския залив с Катар

July 22nd, 2017 | by gino
Умиротворители: След Борисов и Ердоган ще се опита да разрешава кризата в Персийския залив с Катар
горещи теми
0

Ердоган ще се опита да бъде посредник и да търси решение на кризата в Персийския залив с Катар. По време на предстоящото му пътуване до Персийския залив дипломатическите умения на турския президент ще бъдат подложени на изпитание. Той трябва да запази съюза с Катар, без да застрашава добрите отношения със Саудитска Арабия.

Когато Реджеп Тайип Ердоган пътува в региона на Персийския залив този уикенд, той ще трябва да предостави по-смела последователност от силните сигнали, които е изпратил през последните седмици. Неговият маршрут показва, че е готов да направи това. Още преди да пристигне в Катар, за да се срещне за разговори с най-близките съюзници на Анкара в региона, се очаква той да проведе разговори в Саудитска Арабия.

Това е шанс за турския премиер да изпъкне на международната сцена като умиротворител и дипломат. Евентуален успех би затвърдил името му на лидер сред ислямските страни и респект от Европа и САЩ. Това е изключително важно за Ердоган, който последно време изпадна в международна изолация, като изключим визитите на българския премиер Бойко Борисов.

Ердоган ще трябва да бъде много внимателен в позицията и решенията си в Рияд. Гюнтер Майер, експерт в университета в Майнц в Близкия изток, заяви, че очаква Ердоган да следва отбранителна стратегия по време на преговорите. Той смята, че Турция ще се стреми да избягва конфронтация, защото поддържа много близки икономически отношения със Саудитска Арабия. “Ердоган ще се опитва да предотврати икономическите неблагоприятни условия, произтичащи от тесните връзки с Катар”, каза той. В това отношение Майер каза, че смята, че Ердоган ще се опита да помогне за омекотяване на кризата, когато е в Рияд. С тези политики Турция също се стреми да се позиционира като политически играч в региона на Персийския залив. Подобно на Катар, той също използва мюсюлманското братство като сунитско противовес на уахабизма, саудитската държавна религия. Но този конфликт не е свързан с религията, а е въпрос на власт. Катар и Турция се представят като държави, които култивират – сравнително – либерална версия на исляма, въпреки че се надяват да привлекат лоялността на други страни, ангажирани с този либерализъм. Независимо от това, Турция може да се ориентира повече към Саудитска Арабия в сравнение с Катар в дългосрочен план.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook