ЕС ще въведе допълнителни такси върху стоки внесени от страни с по-слаби климатични политики

July 23rd, 2020 | by gino
ЕС ще въведе допълнителни такси върху стоки внесени от страни с по-слаби климатични политики
горещи теми
0

Европейският съюз разработва варианти за налагане на такси върху вноса на някои стоки, за да се защити промишлеността на ЕС от подбиване от страни с по-слаби климатични политики. Разглежданите варианти са за данък върху добавената стойност (ДДС), митнически налог и разширяване на пазара на въглерод в ЕС, съобщи Европейската комисия в сряда.

Целта е да се създадат условия на равнопоставеност, защото компаниите от ЕС имат огромни разходи за вредни емисии от въглерод, което да ги поставя в неизгодна позиция спрямо чуждестранните конкуренти, които не са изправени пред подобни такси. Комисията ще разкрие плановете си през следващата година за налагане на така наречените въглеродни разходи върху вноса – ход, който официалните представители признават, че може да запази напрежението в търговията.
В консултация, започнала в сряда, Комисията изложи варианти на политиката, която се надява, че може да събере до 14 милиарда евро до 2027 г., за да подпомогне финансирането на следващия бюджет на ЕС и възстановяването му от пандемията на коронавирус.
Опциите включват граничен данък върху вноса на избрани продукти, интензивни за емисии. Данъкът ще бъде свързан с цената в системата за търговия с емисии в ЕС, която принуждава електроцентралите и промишлеността да купуват разрешителни за покриване на емисиите.
Разширяване на СТЕ към внос, принуждавайки чуждестранните компании да купуват въглеродни разрешителни на границата, също е вариант. Това би могло да стане и чрез създаване на отделен набор от разрешителни за чуждестранни производители, каза Комисията.
Третата възможност е данък върху въглеродния данък върху ДДС или акциз върху продукти, продавани в Европа, които биха засегнали производителите в ЕС, както и чуждестранните фирми.
Комисията заяви, че нейната политика за границата на въглеродните емисии ще отговаря на правилата на Световната търговска организация, но тя призна, че може да възпрепятства големите търговски партньори.
Диедерик Самсъм, който ръководи кабинета на Комисията по въпросите на климата, каза през миналия месец на семинар на Института по околна среда в Стокхолм, който ЕС иска да покаже, че е сериозен по отношение на климатичните действия.
“Ние искаме да разширим това до останалия свят – ако е необходимо, с инструменти, за които в миналото бяхме щастливи да забравим по очевидни причини – да не създаваме проблеми с други хора по света”, каза той.
“Сега сме готови да създадем някои проблеми, ако е необходимо.”

reuters.com/

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook