Жена в инвалидна количка се преби в улична дупка, осъди Община Варна за над 11 000 лв.

April 19th, 2018 | by gino
Жена в инвалидна количка се преби в улична дупка, осъди Община Варна за над 11 000 лв.
градска инфраструктура
0

Жена в инвалидна количка, пострадала при падане в улична дупка на ул. “Дебър” във Варна, успя да осъди Община Варна да и заплати 10 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и още 1350 лв. за разходи по лечението.

Случаят е от 25 май миналата година. В жалбата си до съда пострадалата жена посочва, че на улицата, където живее пътното платно било в много лошо състояние. В тази връзка многократно всички живущи и работещи в района сигнализирали Община Варна за проблема, а с годините дупките ставали по-големи и дълбоки.

Пострадалата е инвалид от 2009 година. Жената се придвижвала с инвалида количка и в повечето случаи, когато трябвало да премине през уличното платно, независимо, че количката й била моторна, молела преминаващите граждани да й помогнат да избегне дупките.

Тя не можела да се движи по тротоара, защото и тротоарът също бил с доста неравности и винаги зает.

На 25.05.2017 г., към 14.00 часа, й се наложило да излезе. Движейки се с инвалидната количка, заобикаляйки дупките по пътното платно, едното колело на количката й пропаднало в голяма дупка, точно до спирателен кран за вода.

Жената паднала от количката в следствие на което не можела да се изправи, изпитала остра и силна болка в главата и лявата ръка. Всичко хора наоколо й помогнали, а служители от близкия магазин звъннали на “Бърза помощ”.

Пострадалата била качена в линейка и отведена в МБАЛ “Св. Анна“ – Варна. След направен преглед било установило, че в следствие на падането е получила контузия на главата, разкъсно-контузна рана в челната област, счупване на лява раменна кост, с невъзможност за извършване на активни движения. В следствие на травмите, потърпевшата била обездвижена с лявата ръка за период от около 3 месеца. След проведен контролен преглед, се установило, че настъпили усложнения и се наложило спешна хирургическа интервенция, а  разходите по лечението възлизали на 1 350 лв.

В обобщение, въз основа на така посочените факти и обстоятелства, в исковата си молба до съда жената сочи, че болките, които изпитва са непрекъснати и неописуеми, а обезболяващите, които приемала били в малки дози, поради придружаващо сърдечно заболяване. Поради тази причина пострадалата по цели нощи не можела да спи, следствие на което се сринала психически и емоционално, изнервеното й състояние повлияло и на отношенията й със съпруга й.

От датата на инцидента, жената не можела да излиза от дома си, не можела да ползва инвалидната си количка сама.

Адвокатът на Община Варна обаче оспорва твърдението, че от много години кръстовището на което се твърди, че станал инцидента било в лошо състояние, още повече, че се сигнализирало за това обстоятелство.

Спорно било и дали вредите били в причинно – следствена връзка с неравност на пътя или с поведението и невниманието на жената.

Защитникът на местната управа поискал редукция на исканото обезщетение, като се вземе од внимание “съпричиняване на вредоносния резултат“.

Със свое решение от 5 април 2018 г. Варненският районен съд взема решение, с което осъжда Община Варна да заплати на пострадалата жена сумата от 1 350.00 лева– разходи за лечение и сумата от 10 000.00 лв. – за причинените й неимуществени вреди – “изразяващи се в претърпени болки и страдания, (непрекъснати и неописуеми болки, безсъние, психически и емоционален срив, чувството й за непълноценност поради факта, че е инвалид и състоянието до което е доведена в следствие на инцидента, възпрепятстващо самостоятелния й начин на живот, какъвто е водила до преди това), в резултат на контузия на главата, разкъсно- контузна рана в челната област, счупване на лява раменна кост, с невъзможност за извършване на активни движения, при падане от инвалидна количка (на 25.05.2017 г.) поради неподдържана улична настилка на кръстовището на две улици в гр. Варна, причинени в резултат на проявено бездействие на Община Варна за поддържане на общинските пътища“.

varna24.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook