Забравихте ли?

September 26th, 2019 | by gino
Забравихте ли?
градска инфраструктура
0

Варна преди 4 месеца… Забравихте ли? Аз не съм.
Писна ми!

Платихме 113 281 749 лева за по-малко от 3 км. След това платихме и ремонтите на новата гордост на властниците. Платихме около 8 милиона за ремонта на съществуващото трасе, което отново беше ремонтирано след този ремонт (3 пъти ремонт в едно изречение… Не е случайно.). Плащаме около 4 милиона допълнително за едно безумно кръгово, което още повече ще затормози трафика и екологичното обстановка.

Ще продължим да плащаме, ако не се осъзнаем!

В крайна сметка имаме една районна градска артерия от висок клас, която разцепи града на две, която е изградена на ръба на разрешените параметри, по която е опасно да се развива скорост по-висока от 50 км/час по директното трасе и 30 км/час – в района на кръстовищата и в разрез със съвременните тенденции в градоустройството.

В същото време, не е изпълнен Общият устройствен план (ОУП), според който, първо трябваше да бъдат изградени и ремонтирани останалите улици (включително пешеходните зони), при понижаване на класовете на някои улици от висок клас.

Трябваше да се обърне внимание на трасетата в посока изток-запад, а не на бул. Васил Левски, който обслужва предимно сезонното натоварване в посока север-юг, за да обслужва и без това намаления туристически поток.

Не беше нужно да манипулира Министерският съвет и гражданите на цяла България, че ще се построи пътна артерия, която ще изведе от града тежкото движение. Всички знаем, че такова е недопустимо по булеварда.

Абсурдно е да се отчуждава по план, по който законът забранява извършването на отчуждаване. Нали знаете, че тогава собствениците на имоти, могат да поискат в пъти по-висока цена от реалната. Все пак, Премиерът обеща, а ноторно известно е, че неговият хатър никой не смее да прекърши…

Абсурдно е да се започва проектиране, да не говорим за строителство и то с обществени средства, по неприложен регулационен план. Естествено, че при това положение, трибуните на стадион “Спартак”, ще бъдат съборени и един от малкото стадиони на Варна, ще бъде безвъзвратно осакатен. Но какво им пука на тези, които напълниха банковите си сметки. Да не мислите, че ще гледат мачове или други спортни прояви на този стадион. Те дори не мислят, че поколението, което са създали, ще остане в града ни.

И още много, много глупости се изговориха и свършиха с нашите пари.

Продължаваме да си патим от задръстванията и това положение ще се влошава. Устройственото планиране и строителството не са за лаици. Направените поразии ни струват много. Струват много на децата и внуците ни. Ако върви така, ще струват и на правнуците ни, ако останат в България!

Ако сега започнем да поправяме умишлено и хаотично извършените инфраструктурни недоразумения, може и да спасим бъдещите поколения от това да плащат за времето, в което сме спали, докато са ограбвали страната и града ни.

Йоан Каратерзиян, Фейсбук

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook