Законови безумия: Задължителна банкова гаранция към НАП само за фирмите търгуващи с горива

July 21st, 2016 | by gino
Законови безумия: Задължителна банкова гаранция към НАП само за фирмите търгуващи с горива
горещи теми
0

Държавата ще изисква от търговците на горива обезпечения, ако направените от тях продажби надхвърлят 25 хил. лв. за месец. Промените са в Закона за ДДС и бяха приети от депутатите на второ четене в зала в сряда. Целта е да се увеличат постъпленията от ДДС в бюджета, като това е поредната мярка от страна на държавата за затягане на пазара на горива. Както винаги обявената цел е една, а последствията – съвсем други!
Обезпеченията на търговските фирми за горива могат да са под формата на банкова гаранция, пари по сметка или държавни ценни книжа и ще са в размер на поне 20% от сделките, но не по-малко от 50 хил. лв. Новите изисквания ще засегнат цялата верига за търговия с горива. Обезпеченията са със срок една година и ще се предоставят на Националната агенция за приходите (НАП) в срок един месец след влизането в сила на закона.
Срещу промените по време на дебатите възразиха депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров, Настимир Ананиев и Петър Славов. Според тях поправките ще доведат до закриването на над 160 дружества и до ограничаване на конкуренцията. Депутатът Петър Славов, предупреди, че ако мярката бъде приета, до два месеца цените на горивата ще нараснат.

Съвсем логично е допълнителните немалки разходи за банкови гаранции ще бъдат калкулирани в крайната цена на горивата!
Дистрибутори на горива коментираха, че изискванията ще променят изцяло начина на дистрибуция на горива – ще изчезнат някои малки играчи, ще се ограничи конкуренцията, а от там и ще се отрази неминуемо и в крайната цена на горивата. В мотивите към проекта, който е изготвен от Министерството на финансите, се цитира анализ на данъчните, според който щетите за бюджета от сделки с течни горива растат всяка година. Така от 55 млн. лв. през 2013 г. те достигат до 109 млн. лв. през 2015 година. А в този период бяха въведени много мерки за контрол включително и системата БАЦИЗ.

Какво се оказва на практика? Въвеждат се много и все по-строги мерки за контрол и въпреки това щетите за бюджета се увеличават!?! Ако следваме тази тенденция и разсъждаваме логично, то нововъведените тежести за фирмите за горива няма да изсветлят бизнеса, а напротив – ще увеличат контрабандата! Всевъзможните нововъведени нелепи изисквания, такси и гаранции правят бизнеса почти невъзможен за повечето фирми и избора пред тях е или да затворят или да минат в сивия сектор. Резултатът отсега можем да го кажем на “експертите” измислили тази поредна глупост: Затворили фирми, хора на трудовата борса, по-малко фирми, по-малко събран ДДС.

Правителството на ГЕРБ така и не разбра, че контрабандата не се бори чрез допълнително натоварване на работещите коректни фирми! Контрабандата се бори с изчистване на корупцията в полиция, контролни органи и местна власт!

Вместо правителството да затегне контрола върху измамите с ДДС, то натоварва всички коректни фирми в сектора в опит да имитира някаква активност. Ако в Министерството на финансите наистина се направи истински анализ на измамите с ДДС ще отчете, че те се правят във всички сфери на икономиката. Защо един сектор се дискриминира с допълнителни тежести за сметка на други? Нима не стават измами с ДДС при търговията със зърно, метали и суровини? В тези сектори също има големи обороти. Няма ли държавата да си търси ДДС-то и в тези търговски фирми? Там няма ли да се въведат Банкови гаранции към НАП?

Или целта е да хвърлим на електората “мерки срещу лошите бизнесмени”, че да не би същия този електорат реално да се замисли защо няма икономика, инвестиции и реформи… 

инж. Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook