Законът за горивата влиза в парламента в понеделник

November 9th, 2019 | by gino
Законът за горивата влиза в парламента в понеделник
горещи теми
0
Замръзване на доходите няма да има, докато няма криза. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за БНТ. Забавянето на световната икономика се дължи на задържането на ръста при глобалните играчи и Brexit, но засега прогнозата за България е за поддържане на сравнително добър ръст.

 „Нашата икономика наистина има ръст, балансиран, последните години го запазваме. Но по отношение на доходите все още имаме много да изпреварваме“, каза Емил Караниколов.

Преди два дни ЕК увеличи прогнозата за растежа на българската икономика на 3.6%, но поставя фокуса за следващата година, че нашият ръст ще е около 3%. Караниколов обаче обърна внимание, че и за тази година прогнозата е била по-ниска – 3.1%, но вече към края на годината е 3.6%.

„Ако не дойде финансова криза, няма да имаме проблем, защото за по-следващите години се дава прогноза над 3%“, каза Караниколов. „Замръзване на доходите, докато няма криза и има ръст на икономиката, няма да има. Защото в момента безработицата ни е под 5%,т.е. реално няма безработица. Друг е въпросът дали хората получават това, което искат“, добави той.

Радостната новина, е че последните три години доходите в България растат и това е средно между 8 и 12 процента. Но на нас ни трябва повече, каза още той.

„Дали ще се стигне до криза, никой не може да предвиди. Въпреки всичко показателите за България в момента не предполагат това. Въпреки че в края на третото тримесечие се забавя износът, в сравнение с предишни месеци“, каза още министърът.

Караниколов обаче уточни, че само за първите 7-8 месеца за тази година имаме над 17 млрд. евро износ, което според него показва, че българските стоки и услуги стават все по-качествени и конкурентни като цени.

„Имаме сектори, които се развиват изключително добре – металургия, IT сектор. Наблюдава се и тенденция, не само че много българи се връщат у нас, но и чужденци идват да работят в България“, каза министърът.

Той коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи. „Самите участници в сектора не искат да седнат на една маса и да вземат решение за техния закон, за техния бизнес как да се регламентират нещата. След първия закон едните казаха – ние не бяхме включени в участие, ние ги извикахме, водихме дебати качихме за обществено обсъждане и дойдоха нови 150 предложения. Вчера ги обобщихме и в понеделник законът тръгва към МС“, каза Караниколов.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook