Затоплят ли се отношенията между Германия и Русия след срещата Меркел-Путин?

May 21st, 2018 | by gino
Затоплят ли се отношенията между Германия и Русия след срещата Меркел-Путин?
горещи теми
0

Тази седмица срещата между Меркел и Путин в Сочи бе едно от най-важните политически събития, което неволно къде нарочно бе “проспано” от родните медии. Затоплят ли се отношениета между Германия и Русия? Срещата бе от изключително значение с оглед на темите, които двамата европейски лидери обсъждаха.

Европа в момента има много проблеми и трябва в най-кратки срокове да започне да ги решава един по един. Идващия Брекзит,  новата агресивна политика на Тръмп, проблемите с мигрантите и разногласията вътре в съюза заставят Европа да търси решения за възвръщане на загубените политически и икономически позиции. Колкото и да не и се иска Ангела Меркел и като германски канцлер и като един от лидерите на Евросъюза има нужда от подкрепата на Путин.

Русия от друга страна вече няколко години търпи санкции заради окупирането на Крим. Русия отчаяно се нуждае от излизане от политическата и икономическа изолация. Макар и със силни позиции у дома Путин има нужда от силно влияние и на международната сцена, което би го укрепило политически, а същевременно би донесло и икономически ползи.

Именно заради деликатността на ситуацията на срещата Меркел – Путин бяха избегнати спорните теми, а се наблегна на важните и за двете страни неща: Доставките на газ за Европа, политиката към Иран и възстановяване на нормалните икономически отношения. Съгласието постигнато на стартирането на проекта “Северен поток 2″ ще осигури нужните количества газ за Германия и жизненоважни свежи приходи за Русия! Другата дикутирана тема бе агресивната позиция на Тръмп спрямо Иран и желанието му за налагане на санкции. Това би донесло значителни загуби на европейските фирми инвестирали в Иран. Европа има нужда от подкрепата на Русия, за да бъдат защитени икономическите и интереси.  Едни санкции биха напомпали цената на петрола, което е хубаво за Москва, но пък Русия също има бизнес с Иран и позицията на Европа също е приемлива за нея. Естествено получаването на подкрепа от Москва ще коства известни отстъпки от Европа, но какви ще са те и дали Меркел е договорила за някакви конкретни мерки все още не е ясно. Едно е сигурно – отношенията на Русия с Европа лека полека се затоплят. Взаимните икономически интереси рано или късно ще надделеят.

Политиката на Меркел е пример как водещо в политиката в Европа са нейните интересите. Въпреки недемократичното управление на Путин, Европа не влиза в излишни конфронтации с него, а търси диалог за постигане на желаните икономически цели.  Редно е нашите политици да вземат пример как Европа когато има интерес търси варианти за сътрудничество с Русия въпреки нейната вътрешна политика. Да се надяваме да доживеем деня, в който и у нас политиката ни няма да се определя от САЩ или ЕС, а само и единствено от интересите на България! А дано, ама ….

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook