Защо поскъпват горивата и как се формира цената им

October 10th, 2018 | by gino
Защо поскъпват горивата и как се формира цената им
горещи теми
0

Само в рамките на последния месец цените на автомобилните горива у нас поскъпнаха чувствително. Традиционно цените на горивата се увеличават в началото на летния сезон, но разликата в цените спрямо същия период на миналата година и при бензина, и при дизела е значителна – с 20 до 30 стотинки за литър. Тази година обаче повишаването на цените продължи и през октомври. Цената на дизела достига 2,40 лв, а бензинът A-95 пък достигна най-високото ниво от над три години – 2,29 лв. за литър.

Защо поскъпват горивата? Най-голямо влияние на цената на горивата оказва цената на петрола на международните пазари. Само за месец цената петрол сорт Брент се покачи от 73 на 85 долара за барел ! Това е повишаване на суровината с 15% и то само за последния месец.

kat2

 

Повишаването на цената на петрола се отрази на цените на горивата навсякъде по света. В Европа днес на 10 октомври цената на дизела в Италия е 1,59Е, във Франция- 1,54Е, в Гърция – 1,49Е, в Португалия – 1,51Е, в Германия – 1,33Е, а най-скъпо е в Белгия – 1,63Е.  В сравнение с тези страни цената у нас е най-ниска. При ниските доходи в България обаче повишението на цените на горивата се отразява сериозно на бюджета на масовия българин. От тук и възниква масовото недоволство от по-високите цени и упреци към бензиностанциите за злоупотреба и за картел.

Има ли злоупотреба с цената на горивата? Традиционно българите са много чувствителни на темата за цената на горивата.  В обществото има масово съмнение, че има нещо „гнило“ в този пазар. Наличието на картел или на монопол от определен играч на пазара е най-масовото мнение сред обикновените потребители. Това съмнение се подклажда от приблизително еднаквите цени на отделните вериги и почти едновременната им промяна в една или друга посока. Държавата също следи за наличието на незаконни търговски практики и дори имаше обвинения в картел на няколко петролни фирми, но в крайна сметка обвиненията отпаднаха поради липса на доказателства.

Как се формира цената на горивата? Цените на горивата се формират от няколко компонента.

Първият и основен компонент е себестойността на горивото. Тази себестойност зависи пряко от цената на суровината. В тази цена се включва цената на нефта, на биокомпонента, който се добавя в горивото, на задължителните разходи по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Цените на петрола и биокомпонента са като цяло зависими от световните пазари и борси. Тежестта на цената на себестойността на горивото около 35% от крайната продажна цена.

Вторият компонент към цената на горивата е акцизът. Той е фиксирана сума на 1000 литра гориво. Стойността на акциза е o.65 лева за литър. Държавата трябва да спазва евродирективите няма възможност за корекция на акциза в посока надолу. В момента акцизът ни е фиксиран на европейския минимум и с времето само ще се увеличава.

Третият компонент от цената на горивата е надценката на търговците. Уточняваме, че това е надценката, която слагат търговците, а не тяхната печалба. В надценката на търговците се включва транспортът на горивото, разходите по изграждане и ползване на бензиностанциите, разходите за заплати и осигуровки на персонала, разходи за трудова медицина, работно облекло, разходи за консумативи, разходи за оборотни средства, разходи за обслужващи фирми, разходи за ток, амортизациите на цялата инфраструктура, инвестициите в маркетинг и дистрибуция и най-накрая и формираната печалба.

Последният компонент е задължителния данък добавена стойност (ДДС), който е фиксиран – 20%. Колкото е по-висока сумата от предните компоненти, толкова по-голям е и ДДС.

Можем да кажем, че близо половината от цената на горивото отива в бюджета на държавата.

Има ли вариант за намаляване на цената на горивата? Да разгледане отделните компоненти на цената. Търговците на горива не могат да влияят на себестойността на петрола. Намаленото потребление и изострената конкуренция са “изтънили” максимално надценката на търговците. Остават акциза и ДДС. Акциза за съжаление няма как да бъде намален поради евронормите. Остава единствено ДДС-то. Държавата няма вариант да намали ДДС за горивата, защото основните постъпления в бюджета идват именно от акцизите и ДДС на горивата.

Единствената възможност цените на горивата да тръгнат надолу е цената на петрола да се понижи. С оглед на международната ситуация в момента, наложените от САЩ санкции на Иран, проблемните доставки от Либия и Венцуела, повишеното търсене от Китай и контролираните добиви на ОПЕК и Русия, то понижаване на цената на петрола не се очаква скоро. Най-доброто, на което можем да се надяваме сега е запазване на сегашните цени с надеждата в средносрочен план цената да започне да се понижава.

384x216

инж. Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook