Защо са ни институции, като си имаме Бойко?

December 19th, 2019 | by gino
Защо са ни институции, като си имаме Бойко?
горещи теми
0

Все повече се налага усещането, че светът уверено навлезе в 21 век и върви напред, докато ние “напредваме” в обратната посока. За 30 години демокрация не само направихме пълен кръг, но дори слязохме по спиралата надолу.

За това време държавните институции ерозираха и все повече техни функции се изземват от един човек, който решава всичко, разпорежда, разпределя парите, раздава възмездие и справедливост. Демек, той е и изпълнителната, и законодателната, че и съдебната власт.

Всъщност видяхте ли как лично премиерът Бойко Борисов се зае с решаването на проблемите на протестиращите медицински сестри, след като месеци наред подопечният му здравен министър не успява. Да, той не е специалист в областта на здравеопазването, но с разбиране изслуша оплакванията им, разпореди да се дадат още пари и да започнат проверки. Проверките са за лекарите, за да се види защо те вземат толкова големи заплати (при все че мнозинството от тях, особено в провинцията, получават обидно ниски възнаграждения). А колкото до парите, те са да се запуши поредната пробойна и да не се вдига шум под прозорците на Министерския съвет. В последна сметка на сестрите беше обещана стартова заплата от 950 лв., но без да е сигурно, че това ще стане. То и преди няколко месеца кабинетът гласува едни 50 млн. лева, които после бяха редуцирани на 6 млн., само че и те не стигнаха до медицинските работници, а отидоха за покриване на старите дългове на болниците.

Сега най-вероятно на финансовия министър ще бъде разпоредено да намери обещаните пари за сметка на някоя друга социална група, която след месец-два също ще разпъне палатки под министър-председателската тераса. Най-неприятното обаче е, че така, с кърпежи, проблемите в здравеопазването не само няма да се решат, но и ще продължат да се задълбочават.

Премиерът хубаво решава кой да получи и от кого да се вземе, ама къде са компетентните институции със съответните разчети?. Къде са министрите, къде са експертите и специалистите сред огромната ни армия от чиновници? Ако Бойко Борисов ще им разпорежда какво и как да свършат, защо ни е да хрантутим цялата тази администрация, че и всяка година да й увеличаваме с 10 процента заплатата? Защо са ни всичките агенции, комисии и всякакви други органи, които го гледат в очите и само чакат някакъв знак за действие?

Премиерът форсира приемането на законодателни промени – както стана с намаляването на партийните субсидии в средата на годината с написан и внесен законопроект от днес за вчера. Пак той се втурва при неправилно гласувани законодателни решения и връща парламентарната си група да прегласува току-що гласуваното… Изобщо, ако не е Бойко Борисов, не се знае как би функционирал парламентът, а и тази държава. То и той сам си го казва – преди него и ГЕРБ е имало само голи поляни и кал.

Дали пък не е дошло времето да се направи промяна в Конституцията, където да се запише, че Бойко Борисов ще ни управлява, докато не му омръзнем, ако цитираме неговия (и на Орбан) апологет Георги Марков – отявлен седесар навремето, сега кротък депутат от ГЕРБ.

Елизабет Дафинова, banker.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook