За мигрантите и неизбежната самоотбрана

April 16th, 2016 | by gino
За мигрантите и неизбежната самоотбрана
горещи теми
0

Законно и похвално е граждани да задържат нарушители на границата, но без бой и грабежи.

България е суверенна държава и един от признаците за нейната самостоятелност и независимост е държавната граница. Законът категорично, ясно и недвусмислено с редица текстове охранява държавната граница и пречи да се посяга на нейната неприкосновеност и териториална цялост. Всяко преминаване през границата не по предвидените от закона места и ред е престъпление по чл. 279 от НК. Това, което се развива като една обществена драма и спор за правата на хората, за хуманното третиране на всички граждани, разбира се, има своето място, защото пътят към истината, минава през спора. Но над спора стои точното приложение на закона.

На въпроса дали може да се задържат мигранти, бежанци, по начина, по който го правят млади хора с безспорно патриотични подбуди, категорично отговорът е “да”. Те могат да задържат мигранти и това не представлява никакво нарушение на нашите закони.

Разпоредбата на чл. 12 от НК определя, че не е обществено опасно деянието, което е извършено при условията на неизбежна отбрана, а неизбежна отбрана има тогава, когато се защитават държавни и обществени интереси, правата на личността и здравето. Следователно в чл. 12 се казва кога един човек е в неизбежна отбрана, а когато той е в неизбежна отбрана, е наказателно неотговорен, а деянието е ненаказуемо. Законът е ясен, категоричен и недвусмислен. В чл. 12А се съдържа ясното правило – не е обществено опасно причиняването на вреди при задържането на някого при извършване на престъпления. Или след като го е извършил.

И сега да очертаем фактите. Влизат група бежанци, пристигат няколко момчета с АТВ, задържат ги – дотук няма нищо, което да е противозаконно. Бих казал, че е патриотично и похвално и означава, че ние, българите, си обичаме републиката и не може да допуснем да се нарушават безотговорно законите. Ако някой влачи дете и го виждат как блудства с него в храстите, всеки има право да го спре и да го арестува. Принципът е същият. Престъпление, което е разписано в НК, поражда всички лоши последици за този, който го извършва. Мигрантите носят наказателна отговорност и няма пречка да бъдат задържани.

Има и друг закон – за убежището, в който е записано, че при статут на бежанец никой не може да му посегне, но такъв статут се получава по специален начин. Лицето отива, обажда се на първата полиция, минава на регламентирано място. А тези хора нямат юридически статут на бежанци. Те извършват престъпление, минавайки нелегално през границата. Ние, българите, сме човеколюбиви хора, християни, известни сме със своята толерантност към евреи, цигани, турци… Живели сме на Балканите столетия в мир с всякакви етноси. Имаме исторически опит, който извежда правилото, че не бива да се посяга на хора с друга вяра и народност. Но това не означава, че когато извършват престъпленията, ние трябва да седим.

Задържането, както пише законът, трябва да стане, без да се превишават необходимостта и законността, т. е. те могат да ги задържат, дори няма пречка за кратко да сложат нещо на ръцете им, но това задържане е законно, защото, ако не ги задържат, няма да ги хванат граничарите. Така че поведението на тези момчета е и законно, и необходимо. Не бива да се кори и министър-председателят, който призовава гражданите да изпълняват закона. Вярно е, че Гранична полиция трябва да се занимава с охраната, армията да помага. Но това не пречи на хората също да изпълняват своя граждански дълг.

Ще отговоря и на един друг въпрос: Може ли тези лица да се сдружават, за да вършат такава работа? Мнозина казват в един глас: Не. Не, ама да. След като законът позволява едно лице да задържа друго, извършило престъпление, никъде в закона няма пречка това да се извърши и от група лица. Искам обаче да бъда коректен и към противната теза – ако задържането е съпроводено с бой, това вече е престъпление. Ако се отнемат пари, телефони, това е грабеж. Ако се малтретират – също е престъпление.

Не бива обаче заради предположения, че могат да се извършат престъпления, да се отнемат законни права. Това е несъстоятелно, а и опасно. В реалностите на конкретната ситуация всеки бежанец, за когото след това момчетата викат полиция, е разпитван. Служителите на МВР го питат: Отнеха ли ви вещи, нанесоха ли ви побой, и той ще каже “да”, ако е имало такова нещо, защото полицаят ще му обясни, че е официален орган на власт.

Смятате ли, че бежанецът няма да каже, че ето този например ме ограби или би. При всички случаи ще се оплаче. Досега да е имало оплакване от бежанец? Не. Това, което се предлага – да се прави специален закон да се вземат разрешения и да присъства и полицай в тези групи, означава само едно – че ще потънем в мърлява бюрокрация и няма да си пазим границите.

адвокат Марин Марковски

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook