За цялата 2016 година петролът е поскъпнал с 50%

December 30th, 2016 | by gino
За цялата 2016 година петролът е поскъпнал с 50%
горещи теми
0

Цената на търгуваният в Лондон петрол сорт Брент е поскъпнал с 50% през 2016 г. Това според данните на Bloomberg е годишен скок, който не е виждан от 2009 г. Стойността нна този вид нефт е изключително важна, тъй като цените на горивата се определят на база тази котировка.

В петък петролът сорт Брент се търгува за малко над 57 долара за барел, докато в последния ден на 2015 г. цената на затваряне е била малко под 38 долара за барел. При тексаския WTI също има значително поскъпване в рамките на 12 месеца – 40%. Сега търговията се движи около 53 долара за барел при 38 долара за барел година по-рано.

И всичко това преди планираното от началото на 2017 г. свиване на добива в ОПЕК и 11 от най-големите производители извън картела. Целта им е да вдигнат още цената на суровината, тъй като дори при нива около 50 долара за барел бюджетите на зависимите от петрола държави не могат да покрият разходите на правителствата.

Засега анализаторите са сдържани в оценките си за бъдещето на цените и по-скоро не се очаква рязко повишение. На първо място не е ясно дали договореностите за ограничаване на добива ще се спазват. Публична тайна е, че въпреки лимита, определен в ОПЕК, през годините държавите вътре винаги са изнасяли повече.

“В бъдеще най-важното нещо ще бъде единството в ОПЕК”, каза Такаюки Ногами, главен икономист в японската държавна Japan Oil, Gas and Metals National Corp. “Те може първоначално да се съобразят със споразумението, но ако една държава спре да го изпълнява, има опасност и други да последват примера й“, казва той.

Членовете на OPEC се споразумяха да свият добива с 1.2 млн. барела дневно, като най-голяма част от орязването ще бъде поето от Саудитска Арабия. Петролните държави извън картела ще ограничат производството с 600 хил. барела дневно, половината от което се пада на Русия.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook