ИДВА ЛИ КРАЯ НА ГУМИТЕ С ВЪЗДУХ?

November 18th, 2020 | by gino
ИДВА ЛИ КРАЯ НА ГУМИТЕ С ВЪЗДУХ?
ваши репортажи
0
От няколко години водещи производители на гуми разработват различни варианти на гуми без въздух. Най-напред в разработките на гуми без въздух са от френския производител Mishelin. Преди 2 години те обявиха, че възнамеряват да използват отпадъчни дървени материали за направата на новия вид гуми, което би направило проекта още по-природосъобразен. Въпреки първоначалния ентусиазъм проекта явно забуксува. По късно французите обединиха усилия с General Motors и в резултат от съвместната работа двете компании представиха своята версия на гумата на бъдещето – Uptis. Революционното с този модел е това, че първо гумата се движи без въздух и второ: вместо гуми и джанти има само един здраво свързан компонент. Всичко това звучи много добре и логично идва и въпроса:
59a5407f21d9a3835b0bf2778bad0db8-620x427
Идва ли края на гумите с въздух?
За да намерим отговор на този въпрос нека да разгледаме предимствата и недостатъците на новите гуми без въздух.
Безспорно предимство на новите гуми е това, че няма опастност от спукване на гумата, няма необходимост от следене на налягането на гумите и също така автомобила няма нужда от резервна гума. Не е за пренебрегване факта, че тези гуми се рекламират и като много по екологични.
Недостатъците: Колкото и да са безопасни новите гуми не могат да предложат комфорта на стандартните гуми с въздух. Едва ли луксозните модели автомобили ще заложат на гуми, които не могат да предложат достатъчен комфорт при пътуване. Друг недостатък на новите гуми е това, че са едно цяло с джантите. Така първо клиента има много по-малко възможности за избор на модели и второ има много автомобили с различни отвори и разтояние на джантите. Това ще затрудни масовото производство на новите гуми за всички модели автомобили и клиента или няма да има голям избор или ще трябва да чака да бъдат произведени гуми за неговия модел автомобил. Естествено това няма как да не се отрази на цената за крайните клиенти.
IMG_0069_1
Но както се казва това не е всичко. Голямо влияние за бъдещето на тези гуми ще окажат регулациите и все по-тежките екологични изисквания. Именно тези две неща могат да ускорят навлизането на гумите без въздух. Въвеждането на такси за използването на замърсяващи околната среда стандартни гуми или субсидии за въвеждането на новите гуми ще са от решаващо значение за бъдещето им.
Пазарна ниша за новите гуми са и товарните автомобили и индустриалните машини, където предимствата им са значително повече.
Едно е сигурно – в близките години края на гумите с въздух не се очертава.
инж. Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook