Извънредната сесия на Общински съвет Варна на 27.09: Да усвоим едни пари

September 28th, 2017 | by gino
Извънредната сесия на Общински съвет Варна на 27.09: Да усвоим едни пари
градска инфраструктура
0

Извънредна сесия на Общински съвет Варна 27.09

 

Причина: да усвоим едни пари..

Цели на занятието :

 

  1. Изграждане на рибарско селище в м-ст “Карантината”
  2.  Превръщането на бул. “Васил Левски” в градска магистрала, през която да минава целия транзитен трафик от магистрала “Хемус” и летището към курортите.

 

 

Рибарското селище “Карантината” ще има 116 стоянки за лодки, за които няма да се плаща, но по какъв начин ще бъдат раздадени не се споменава. Дали ще е първият по време, първият по право, или “ти на мене – аз на тебе”, може само да се гадае. Много е вероятно след 5-6 години да се превърне в яхтено пристанище, за собствениците на апартаменти, в един така добре известен ни комплекс, тъй като малко рибарски лодки са с дължина 18м, каквато е заложена в изчисленията, по думите на проектанта.

В тази връзка ОбС днес гласува решения, с които Община Варна да получи право на строеж върху имот, “представляващ част от морското дъно”, Държавна собственост за изграждането на селището. Общината участва ще участва с 8.6 млн лв, за които има голяма вероятност да тегли заем, а за останалите 8 млн. лв, необходими за реализацията му, ще кандидатства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020г.  Не е известно как точно са изчислени тези 16,6млн.лв, защото никъде не се споменава. По- притеснителното е, че главният архитект на града направи преразказ на проекта, но той не е бил обсъждан нито в комисии, нито на обществено обсъждане, каквото е трябвало да има още на етап “задание” за изготвянето му. Но някак си, Община Варна съумява да стигне до етап на издаване на разрешително за строеж, въпреки неспазените процедури. Въпросите ни “как така?” не получиха отговор, разбира се.

Както се и подразбира, че решението се гласува с пълно единодушие от герберските съветници, без въпроси, без забележки. Осмелилите се да зададат въпрос съветници, дали проектът е целесъобразен и има ли реално нужда от него, също не получиха отговори.

Пълна тишина! Нататък..

 

Другата точка, която днес така спешно извика съветниците ни на сесия е реконструкцията на бул.”Васил Левски”, за който Бойко дойде и каза, че ще се прави градска магистрала.

То хубаво, ама няма проект за частта, за която днес наредиха на кмета да бутне дерета, както и няма още готов проект с измененията. Нищо, нашата Община има други приоритети, пред някакви си хартийки с чертежи и сметки.

Реализацията на проекта налага корекция на коритата на деретата, заради което ОбС  днес, възложи на кмета, впрочем по негово предложение,  да издаде разрешителни за ползването им. И все пак, всичко щеше да е чудесно ако проектът имаше за цел реално да облекчи трафика.  Да, бул. “Васил Левски” трябва да стига до ул. “Девня”, но не и да се превръща в транзитен маршрут. В действителност обаче, се бърза, за да се усвоят едни пари, без да се помисли логично. Не е ли по – добре да се реконструира околовръстното шосе, вместо да вкарваме целия транзитен трафик от магистрала “Хемус” и летището към курортите, в града? И най – вече, как ще се гарантира правилната “корекция” на деретата, след като разширяването на булеварда предвижда поставянето на носещи съоръжения в тях, а проблеми с оттичането на водата има и сега? Всички знаем в какво се превърнаха основните булеварди на града след прословутите ремонти.. И пак – защо проектът не е публикуван никъде и защо няма обсъждане? Не може ли да направят една прозрачна процедура от край до край, така че на всички да ни е ясно какво точно се случва с града ни? Не, не говоря само за цветни картинки в медиите. Говоря за пълна яснота относно процедурите и провеждането на такива мащабни инфраструктурни мероприятия. Защото историята показва, че се правят недомислици, хвърлят се милиони на вятъра, а положението не се подобрява. Целесъобразността е изцяло заместена от посредствеността.

 

Та съветниците днес само давали разрешение на кмета да прави каквото иска с деретата, а проектът ще дойде после. Т.е. ще сгодим булката, пък после ще ѝ търсим съпруг. “Проектът ще се изготвя в движение”, цитирам дословно.

Янко Станев стана, размаха пръст поучително и каза, че това е политическо решение и няма какво толкова да се обсъжда.

Общинските съветници от Герб отново гласуваха анблок, без значение, че гражданите изказаха притесненията си относно това решение, за което проект няма.

Бате Бойко е казал да се прави и точка. Ама как точно и това ли е най – доброто за 75 млн.лв. , което може да се измисли, не е важно. Важното е да се усвоят едни пари… в нечии джобове. Всички знаем в чии.

 

автори:

Стела Николова

Славена Панайотова

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook