Изкуство, изобразяващо лекари в Румъния като християнски светци, заклеймено като „богохулно”

May 16th, 2020 | by gino
Изкуство, изобразяващо лекари в Румъния като християнски светци, заклеймено като „богохулно”
ваши репортажи
0

Произведения на изкуството, изобразяващи здравните работници на фронтовата линия на COVID-19 като християнски светци, възмутиха Румънската православна църква. Противоречивите плакати се появяват в Букурещ и са част от кампания за благодарност на медицинския персонал на Румъния.

“Това е злоупотреба с християнската иконография, жалка художествена стойност“, каза за Euronews говорителят на Румънската православна църква Василе Банеску.
“Това е не само богохулно, но и обида за почетната професия на лекарите, които не смятат себе си за светии или за импровизирани спасители и не претендират за обществен култ.”

Румънската илюстраторка Уанда Хутира стои зад произведенията на изкуството и си партнира с международната рекламна агенция McCann Worldgroup за кампанията.
„Искахме да проявим признателност към медицинските специалисти, които постигат невъзможното в борбата си срещу COVID-19“, заявиха представители на агенцията пред Euronews.
“Въпреки реакциите, идващи от Румънската православна църква и някои вярващи, ние нямахме намерение да обиждаме или провокираме някого, а само да предадем работата, извършена от здравните работници.”
Художественото произведение представя сестри и лекари като християнски светци и индуистки божества в стил, смесващ църковното изкуство и анимационната естетика.
Един медицински специалист, работещ в специализирана болница за COVID-19, каза на Euronews, че се радва на произведенията на изкуството.
„Намирам ги за хубави, оригинални и много добре изработени, иновативна форма на изкуство с особена грижа за детайлите“, каза той.
“Не мога да разбера защо Румънската православна църква би се противопоставила на този ход, вместо това е трябвало да го подкрепят. На фона на глобална пандемия, Православната църква се съпротивлява над някои рисунки.”

808x454_cmsv2_9e573de0-93b5-5641-bc18-b4175bab5364-4684206 808x454_cmsv2_40739be2-de69-5f9b-85ad-e59328969a71-4684206

Но не всички лекари са доволни от рисунките. Адина Албертс каза: „Богохулството сега е по-опасно от всякога. Ние имаме работа с глобална пандемия, която никой не може да спре и трябва да се обърнем към духовното за отговори. Ние сме само връзка във веригата на чудесата. Лекарите лекуват, но само Бог може да лекува ”.
Албертс е съпруга на бизнесмен и бивш политик Виорел Катарама, който се е опитал нарочно да се зарази с COVID-19 и да докаже, че вирусът не е опасен.
В крайна сметка плакатите са премахнати по разпореждане на кметството в Букурещ, което нареди рисунките да заменят с нещо, което „няма да обиди вярата на минувачите“.
По-голямата част от румънците са християнски православни и църквата запазва значително влияние върху социалния и политическия живот в консервативната страна.

808x608_cmsv2_b7a28770-ee5c-5a28-9a7b-cdbd56764fe2-4684206

euronews.com

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook