“Интегрираният градски транспорт” във Варна начело на класация за злоупотреби с обществени средства

December 16th, 2016 | by gino
“Интегрираният градски транспорт” във Варна начело на класация за злоупотреби с обществени средства
градска инфраструктура
0

Европейската фондация “Фридрих Науман” за втора поредна година прави класация за най-абсурдно изразходвани обществени пари в “Черна книга”

За съжаление начело на класацията е програмата “Интегриран градски транспорт” във Варна. В коментара на фондацията: “След 115 млн. лв. и три удължавания на срока за изпълнение Варна се сдоби с “интегриран градски транспорт”. Проектът включва 70 нови автобуса, ремонти, велоалеи, автомати за продажба на билети и информационни табла за разписанието в реално време. Според отчетите от 2016 проектът е приключен. Но ремонтите са съмнителни, автоматите не работят, а сайтът за трафик информация е “в процес на профилактика” .

Ние на няколко пъти през годините алармирахме за злоупотребите по този проект, но за съжаление нито една от сезираните от нас институции не счете за необходимо да направи проверка на изразходваните средства! За читателите, които не са информирани по темата ще направим кратка ретроспекция.

На 18.01.2016г. Община Варна гордо съобщи в официално съобщение за приключване на изпълнението на договорите по всички компоненти, освен 9 от програмата “Интегриран Градски Транспорт” ИГТСпоред това съобщение напълно са изпълнени, разплатени и вече функционират всичките девет компонента на програмата! Дали обаче това е така и на практика? Нека проверим!

Автоматизирана билетна система”/ компонент 1 /, “Предимство на превозните средства на МГОТ на кръстовища” / компонент 2/, „Система за информация на пътниците в реално време” / компонент 3/, „Център за управление на МГОТ” / компонент4 /, както и велоалеи / компонент 7/ Тези “извършени” дейности най-вероятно са разплатени към 29.12.2015 г.  За всеки здравомислещ варненец е очевадно, че отчетеното от Община Варна НЕ Е ВЯРНО!

zx620y348_2884388

Вече е края на 2016 г, но няма работеща билетна система, няма работещи машини, нито софтуер, нито карти – нищо. Има само поставени кутии, които нищо не вършат. Относно компонент 2 за интелигентите светофари пропускащи автобусите коментарът е излишен – такова животно няма. Нищо не е направено, но парите са “усвоени”. За системата за информация в реално време скандалът е огромен! Вместа да разработи такава Община Варна присвои / да не кажем открадна /тази на ВарнаТрафик. Такава разработена нова система няма, а парите за нея също ги няма! Какво да кажем за следващия компонент отчетен за готов? Няма и следа от “готовия” център за управление на МГОТ. За велоалеите нищо няма да коментираме, че темата вече е банална, а варненските велоалеи стават обект на присмех в социалните мрежи по целия свят За останалия компонент 9 – Ремонт и подобрения на произ­водствено-техническата база на Градски транспорт Община Варна съобщи, че е договорила ново отлагане на проекта до юли 2016г. Информацията обаче не отговаря на истината. Според справка от МРР всички дейности останали незавършени след 31 декември 2015г остават изцяло за сметка на Община Варна! Вече сме края на 2016г и за прословутия ремонт няма дори и първа копка.

Отговорната за програмата ИГТ Биляна Якова, отказва всякаква информация по програмата. Не дава информация и за разплащането за явно неизвършените дейности. Никъде няма публикувани разплащанията на Община Варна по този проект! Кметът Иван Портних преди изборите гордо информираше как едва ли не лично е “спасил” програмата. Сега обаче се е скрил в миша дупка и избягва всякакъв коментар по темата! Относно отчетността на разходите положителен пример е администрацията на гр. Бургас, където например, има публично достъпна информация и детайлна разбивка на плащанията по тази програма:  http://www.burgas.bg/bg/notice/details/870/21809) Явно където има желание нещата се получават!

След всичко това не е за учудване, че Варна е начело на класацията “Черна книга”. За нас това е срам за администрацията на Община Варна и лично на кмета Иван Портних!

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook