Интегрираният градски транспорт на Варна: Усвоени над 140 милиона, а трябват още 70 нови автобуса

May 29th, 2019 | by gino
Интегрираният градски транспорт на Варна: Усвоени над 140 милиона, а трябват още 70 нови автобуса
градска инфраструктура
0

НОВИНАТА: Вчера кмета на Варна Иван Портних заяви, че се търсят възможности за закупуването на 70 нови автобуса, за да се подмени изцяло парка на градския транспорт във Варна! С други думи Портних ще търси още пари, за да ги налее в бездънната яма – Градски транспорт Варна! За варненците с по-къса памет напомняме, че в градския транспорт на Варна за последните години се наляха над 140 милиона лева.  Въпреки това кмета търси още пари за закупуване на нови автобуси.

ПРЕДИСТОРИЯТА: Европрограмата “Интегриран градски транспорт – Варна” бе една от гордостите на кмета Иван Портних още при заставането на кметския стол на Община Варна! От профила си в социалните мрежи той ежедневно облъчваше варненци с информация кога и колко автобуса са натоварени, пътуват или вече са доставени във Варна. Цялата тогавашна преизборна кампания на Портних се градеше на “успехите” на програмата.  Всъщност по думите на Портних той на практика е “спасил” проекта! От кого и от какво е спасил проекта така и не се разбра. С течение на времето информацията за развитието на проекта секна. Дойде крайния срок, а после и няколко удължавания на проекта и за краен срок бе оповестена датата 31.12.2015г.  Дори и след тази дата видимите резултати от мащабния проект бяха само 50-те нови автобуса.

ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ: Оказва се, че Варна има най-скъпите автобуси на света! Тъй като освен автобусите друго по проекта Интегриран градски транспорт няма налично се оказва, че за 140 милиона имаме “Златни” 50 автобуса. Или един автобус ни излиза 2 800 000 лв. Браво, кмете! 

ОБЕЩАНИЯТА: Проектът за интегриран градски транспорт бе отчетен за завършен през 2015, но не беше пуснат. За пускането му започнаха кметските ОБЕЩАНИЯ:

09.11.2015 Иван Портних (сайта БургасДрийм)  “Варна изпревари Бургас. До края на 2015 г целият градски транспорт ще стане на европейско ниво. Освен въвеждането на електронните билети на всички спирки ще има електронни табла за движението и графика.”

13.03.2016г. Иван Портних  (сайтовете Петел,Нюзлайн) “Старото автобусно билетче отива в историята! Започваме пускането на новата билетна система!”

06.04.2016г.  Иван Портних  (сайтовете Морето, Варна 24,НоваВарна) “До 10 май трябва да заработи новата информационна система по спирките и в автобусите на градския транспорт във Варна.”

10.05.2016г. Иван Портних  (сайтовете Морето, Варна24, БуднаВарна) “До края на месец май ще бъде пусната в действие новата билетна система във Варна.”

11.05.2016 Иван Портних (сайтовете Барометър, Дарикнюз) “Новата билетна система в „Градски транспорт“ ще заработи съвсем скоро.”

31.05.2016г.  Иван Портних  (сайтовете Морето, БуднаВарна,НоваВарна) “След 10 юни новата билетна система ще започне да функционира”

и т.н. в този стил през два-три месеца…

zx620_1799738

На 18.01.2016г. Община Варна съобщи в официално съобщение за приключване на изпълнението на договорите по всички компоненти, освен 9 от програмата “Интегриран Градски Транспорт” ИГТ.

Според това съобщение са изпълнени и вече функционират „Автоматизирана билетна система”/ компонент 1 /, “Предимство на превозните средства на МГОТ на кръстовища” / компонент 2/, „Система за информация на пътниците в реално време” / компонент 3/, „Център за управление на МГОТ” / компонент4 /, както и велоалеи / компонент 7/ Тези “извършени” дейности най-вероятно са разплатени към 29.12.2015 г.  За всеки здравомислещ варненец е очевадно, че отчетеното от Община Варна НЕ Е ВЯРНО!

Автоматизирана работеща билетна система няма! Няма работещи машини, нито софтуер, нито карти – нищо.  Това, че нама работеща система явно не е проблем за кмета Портних да разплати 8,6 милиона лева за нея. Относно компонент 2 за интелигентите светофари пропускащи автобусите – коментарът е излишен. Нищо не е направено, но парите отново са “усвоени”. За системата за информация в реално време на стойност около 3 млн.лева вече ви информирахме. Вместо да разработи такава Община Варна присвои / да не кажем открадна /частния проект на ВарнаТрафик, който се използва от варненци напълно безплатно. Такава система няма, парите за нея 3 милиона също ги няма! Какво да кажем за следващия компонент отчетен за готов? Няма и следа от “готовия” център за управление на МГОТ.Парите за него обаче отново са “усвоени”. За велоалеите нищо няма да коментираме, че темата вече е банална.

За останалия компонент 9 – Ремонт и подобрения на произ­водствено-техническата база на Градски транспорт Община Варна съобщи, че е договорила ново отлагане на проекта до юли 2016г.  Според справка от МРР всички дейности останали незавършени след 31 декември 2015г остават изцяло за сметка на Община Варна! Вече сме средата на 2019 и естествено нищо не е свършено и тука! Некадърността, безхаберието, липсата на опит и контрол доведоха Община Варна до преки щети за над 9 милиона лева досега. Но това не е всичко! Този март стана ясно, че Община Варна ще трябва да плати глоба от 200 000 лв от собствения си бюджет като наказание заради нередности по обществена поръчка, свързана с втората фаза на проекта „Интегриран градски транспорт“. Естествено парите за безхаберието на кмета ще ги извадим всички ние, а не той!

РЕЗУЛТАТЪТ: Да усвоиш стотици милиони и да нямаш пари за нови автобуси показва, че програмата “Интегриран градски транспорт – Варна” е пълен провал! 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook