Интересът към индустриалните зони расте, а Варна продължава да проспива възможностите за инвестиции

October 30th, 2017 | by gino
Интересът към индустриалните зони расте, а Варна продължава да проспива възможностите за инвестиции
градска инфраструктура
0

Интересът към индустриални имоти в България продължава да расте, показва анализ на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield. В него се посочва, че причината е свързана с устойчивото развитие на този сегмент от пазара на имоти и потенциала за ръст в близките години. Но липсата на готов инвестиционен продукт се оказва пречка за подобни сделки.

Запитванията са за придобиване на доходоносни активи – логистични и производствени сгради, изградени по съвременни стандарти и отдадени под наем с дългосрочни договори. Потенциалните купувачи обаче проявяват интерес и към сделки със собственици с опция да продадат площите си, оставайки в тях под наем (sales and leaseback).

„Нарастващият инвеститорски интерес е логичен предвид стабилните наеми и на практика пълната заетост на този тип площи в София. Активността на купувачите от последните месеци обаче надминава и най-смелите ни очаквания – при 20 планирани срещи на последното издание на Expo Real в Мюнхен проведохме над 40, включително с институционални инвеститори“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Данните от пазарния доклад на компанията за третото тримесечие на 2017 г. също показват подобряваща се среда за инвестиции и развитие на проекти в областта на индустриалните имоти. Делът на свободните площи в първокласния сегмент в София продължава да намалява и вече е под 1%, търсенето на парцели и площи под наем е високо, а наемните нива са стабилни около €4.5/кв. м за имоти до 10 000 кв. м. Слабото предлагане стимулира строителството на нови складови и производствени площи, като към третото тримесечие техният обем надхвърля 190 000 кв. м. В това число влизат както строителството на голям логистичен център на JYSK в Божурище, така и редица по-малки складови и производствени бази. Много от тях са разширения на вече съществуващи площи.

Според Владимир Гюрджиев пазарната ситуация е ясен сигнал, че моментът е подходящ за развитие на индустриални паркове и самостоятелни проекти. По думите му има потенциал не само за навлизане на външни инвеститори, но и за разрастване на българския бизнес.

Ключови за успеха всеки нов индустриални проект са два фактора – добрата инфраструктура и наличието на работна ръка в района. Първият от тях включва не само достъп до международни и вътрешни транспортни коридори, но и функционално използване на площта без излишно застрояване, както и обезпеченост с ток, вода и газ на сградите и парцелите в проекта. Работната ръка от своя страна става все по-критичен фактор при избора на локация и една от причините много инвеститори вече да гледат към Северна България.

„През последните 15 години по редица причини инвестициите бяха концентрирани в централните и южните части на страната. Тези райони обаче вече са наситени с производства и фокусът на инвеститори и предприемачи вече се измества на север“, коментира Владимир Гюрджиев.

Сред примерите са Nexans, която планира разширение на базата си в Плевен, както и производителят на кабелни системи за автомобилната промишленост Leoni, който наскоро обяви планове за производство в града. Междувременно продължават инвестициите и в развити индустриални райони като Пловдив, където френската Latécoère започна строителство на фабрика за компоненти за авиоиндустрията, а вече представени в района компании разширяват производствата си.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook