Италия наложи рекордна глоба от 100 милиона евро на швейцарската банка Credit Suisse

October 20th, 2016 | by gino
Италия наложи рекордна глоба от 100 милиона евро на швейцарската банка Credit Suisse
горещи теми
0

Швейцарската банка Credit Suisse е изразила принципно съгласие да плати 100 млн. евро глоба, за да уреди данъчните си проблеми в Италия. Банката е обвинена, че е помагала на свои клиенти да прехвърлят недекларирани доходи в офшорни зони, съобщава Reuters.

Споразумението все още не е финализирано. Докато парите не бъдат изплатени, наказателното производство не може да завърши, нито да бъде взето решение дали да започне дело, или не, съобщава добре информиран източник, пожелал анонимност. Следствието е събрало доказателства, че почти 14 млрд. евро са прехвърлени в офшорни сметки, главно чрез застрахователни полици. От Credit Suisse засега отказват коментар. Разследването на прокуратурата в Милано, което започна през 2014 г., се фокусира върху банковите служители, консултанти, както и стотици богати италианци, но не и върху самата банка.

Съгласно италианското законодателство компания може да бъде подведена под отговорност, ако не успее да предотврати, или не се опита да предотврати престъпление, извършено от неин служител. През март от банката заявиха, че техният бизнес е систематично фокусиран върху декларираните активи и имат ясни вътрешни правила и процедури, които да гарантират, че извършват дейността си в съответствие с италианските закони.

В България такава опасност от глоби за банките не съществува. Десетки години навите банки държат рекорди за най-печеливши банки в Европа. Държавата дори не и идва на ум да ги разследва за налаганите такси, комисионни или не дай си боже за такива сериозни нарушения като укриване на доходи.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook