Как да мислим за Одрин и Лозенград по различен начин от този за Варна и Пловдив?

October 25th, 2016 | by gino
Как да мислим за Одрин и Лозенград по различен начин от този за Варна и Пловдив?
ваши репортажи
0

„Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали?… Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях… Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им… Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“ Това заяви за пореден път турският президент Ердоган в своя реч на 23 октомври в Бурса, и добави „Длъжен съм да кажа, че не сме приели доброволно настоящите граници на държавата ни.“

Абсолютно съм съгласен с Ердоган. Няма как да мислим по различен начин за Одрин, Солун и Кърджали, както няма начин да мислим по различен начин за Варна, Скопие и Констанца, за Видин, Ниш и Лозенград. Все български градове, някои от които не са в границите на нашата държава. Но границите на нашите сърца, както казва турският президент, са широки и обхващат и тях.

И аз съм длъжен да кажа, че не сме приели доброволно настоящите граници на държавата ни. Моят род идва от с. Крушево, в днес окупираната от турците Източна Тракия, но ако е рекъл Господ, някой ден може и да се върнем в земята на нашите предци, за която загинаха десетки хиляди български войници. Днес нашата страна е долнопробна колония, но само преди сто години нашите войници бяха пред стените на Цариград. Историята е колело е не спира да се върти. От нас зависи дали ще караме колелото, или ще го оставим да мине през нас и да ни прегази.

п. п. съдейки обаче по официалната реакция на българското външно министерство, по-вероятно е колелото да ни прегази. Вчера, по време на посещението си в Лондон външният министър Митов е споменал, че българското външно министерство е направило много детайлно проучване дума по дума на казаното от президента Ердоган, но по никакъв начин не е намерило повод за официални реакции. „Имената на българските градове Варна и Кърджали не присъстват в речта на турския президент Ердоган“, заявява Митов, цитиран от БНТ.

Очевидно дори и турска войска да нахлуе в България, Митов пак няма да намери повод за официална реакция.

kostadin.eu

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook