Как мисирките изместват темата от ниските заплати към уж спекулативните цени на горивата

July 28th, 2020 | by gino
Как мисирките изместват темата от ниските заплати към уж спекулативните цени на горивата
горещи теми
0

Националният ежедневник Труд, който е близък с властта излиза със статия под заглавието: “На четвърто място сме в ЕС по недостъпни горива”.  Заглавието на статията насочва вниманието на читателите именно върху скъпите и недостъпните горива у нас. Това обаче е меко казано манипулативно и разминаващо се значително със съдържанието на статията, където пише, че “В общата класация на общо 32 страни от ЕС, България е чак на 27 място по възможност на хората да си купят бензин и дизел. У нас с една средна заплата към средата на 2020 г. човек може са купи 699 литра бензин. На първо място е Люксембург, къдeтo xopaтa мoгaт дa кyпят 3267 литpa бeнзин със средната заплата, cлeдвaнa oт Hopвeгия и Aвcтpия, къдeтo cpeднoтo възнaгpaждeниe cтигa cъoтвeтнo зa 2646 литра и 2575 литpa гopивo.”

Тезата на колегите “журналисти”, че горивата в ЕС са по-достъпни обаче е манипултивна. Посоченото сравнение в статията е за покупателната способност в отделните страни, а не за недостъпността на горивата. Освен по-малко бензин у нас купуват, по-малко храна, по-малко други стоки и по-малко услуги. Така, че проблема е по-скоро с по-ниските заплати у нас – тема която обаче е табу при мисирките. За предпочитане е да не се говори за ниски заплати, а да се посочи някой друг виновен за ниската покупателна способност на българите.

ааа

снимка: При цена на литър 1,82 лв държавата ни прибира цели  0,87 лв.

 

 

Нека да приемем за вярна тезата, че заплатите у нас са ОК, а проблема е, че горивата са недостъпни и да разгледаме цифрите.

За да могат да си купуват по 2500 л дизел с една заплата от 700лв цената на дизела трябва да бъде 0,28лв за литър. Само акцизът на дизела е 0,67лв на литър, а имаме и ДДС.

Дори да приемем, че проблема е в цената на дизел и искаме да е достъпен нека да направим сметка при цена цена 0,10лв за литър. Така като добавим към тази цена задължителните по закон акциз +ДДС цената става 0,10лв за дизела + 0,67лв акциз + 0,15лв ДДС или 0,92лв за литър. Така, че дори дда имаме 0,10лв за литър нетна цена за дизел, за да стигнем австрийците трябва да имаме средни заплати от поне 2300лв чисто. И това при цена 0,10лв за дизел.

Горивата са борсова стока и не зависят пряко от доходите на хората в отделните страни. При цените сега у нас, които са близки до европейските за закупуване на 2500л заплатата трябва да е около 4000лв. Така, че нека пак да помислим дали горивата са недостъпни или доходите ниски?

Няма проблем медиите да цитират сравнителни таблици от чужди издания, но нека бъдат коректни и да ги пускат с коректни заглавия. Например “На четвърто място сме в ЕС по покупателна способност”. Иначе още дълго време ще си останем на 111-то място.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook