Китайската Huawei мина по продажби Apple

August 5th, 2018 | by gino
Китайската Huawei мина по продажби Apple
горещи теми
0

Ктайската технологична компания Huawei Technologies изпревари Apple и си извоюва втора позиция по глобални продажби на смартфони през второто тримесечие. Тя се нареди веднага след Samsung Electronics, затвърждавайки растежа на китайските конкуренти, пише Bloomberg.

Huawei е продала 54,2 млн. телефона през тримесечието, с 41% повече спрямо година по-рано, с което изпревари производителя на iPhone за първи път, сочат данни на компанията за пазарни проучвания IDC.

На телекомуникационния гигант се пада пазарен дял от около 16% в сравнение с 21% за южнокорейската Samsung и 12% за Apple. Xiaomi и Oppo, и двете от Китай, се озоваха извън топ пет.

Китайските производители на смартфони разширяват влиянието си, докато пазарните им дялове растат на вътрешния им пазар и осъществяат експанзия в чужбина. Huawei се насочи към Европа и Африка, след като не успя да пробие на големия американски пазар. Apple пък продава смартфоните си на по-високи цени от своите конкуренти и печели от услуги като iTunes, които ѝ помогнаха да надмине очакванията за финансовите си резултати за тримесечието.Hidden Field

„Значението на факта, че Huawei изпревари Apple това тримесечие, не трябва да бъде подценявано“, коментира Бен Стантън, старши анализатор в Canalys. “Това е първият път от седем години, в който Samsung и Apple не държат първите две позиции. Отлъчването на Huawei от САЩ я принуди да увеличи усилията си в Азия и Европа, за да постигне целите си“.

Canalys посочи, че второто тримесечие е било исторически слабо за Apple. Базираната в Купертино, Калифорния, компания ще представи нови смартфони по-късно тази година, благодарение на което обикновено се набюдава ръст на продажбите ѝ през четвъртото и първото тримесечие. Тази инерция за iPhone X, чиято стартова цена е 1000 долара, не се е запазила през второто тримесечие, твърди компанията.

dnes.bg

860_1179f6083f4c2530f44ef9a416a03499

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook