КИТАЙСКА КОМПАНИЯ ВЛИЗА В БИЗНЕСА С ГОРИВА У НАС! КУПУВА РОМПЕТРОЛ!

December 17th, 2015 | by gino
КИТАЙСКА КОМПАНИЯ ВЛИЗА В БИЗНЕСА С ГОРИВА У НАС! КУПУВА РОМПЕТРОЛ!
горещи теми
0

СДЕЛКАТА     Китайската енергийна компания CEFC ще придобие 51% от акциите на KazMunaiGas International (KMGI).  Rompetrol Group, стана част от казахстанската KazMunayGaz през 2007 г. Сделката беше на стойност 2,7 млрд. долара, което я прави най-голямото придобиване в Румъния. Един от основните активи на KMGI е най-голямата румънска рафинерия Petromidia, която има капацитет от 5 млн. барела годишно.

КОМПАНИЯТА    The Rompetrol Group притежава над 1000 бензиностанции в 6 страни – Румъния, Молдова, България, Франция, Испания и Грузия. Групата притежава също търговска мрежа на петролни продукти и филиали в Украйна, Франция, Испания и Швейцария. В Казахстан Rompetrol осъществява проучвания и производствени и индустриални услуги. В Източна Европа компанията оперира под марката Rompetrol, а в Западна – под Dyneff, Litro и Vector Energy. Българското подразделение „Ромпетрол България“ е създадено през 2002 г. и освен мрежа от бензиностанции притежава петролно депо до Русе. Компанията е сериозен играч на пазара в България, като приходите й за миналата година са били 388 млн. лв. при 351 млн. през 2013 г. Печалбата също е нараснала и от 708 хил. лв. през 2013 г. е достигнала 1,48 млн. лв. през миналата.

13

ПЛАНОВЕТЕ  Китайците от CEFC планират да инвестират милиарди долари в KMGI и да разширят търговската мрежа до над 3000 бензиностанции. Част от финансирането за това ще бъде осигурено от китайският държавен инфраструктурен фонд за изграждане на нов „Път на коприната“, който е на стойност 40 млрд. долара. Новата политика на Ромпетрол ще е на агресивно разширяване на пазарния дял на компанията във всички страни, в които има бензиностанции.

Навлизането на нов силен играч на пазара на горива у нас само може да бъде от полза на потребителите. Ние от varnahot.com се надяваме новият собственик на Ромпетрол да навлезе по-агресивно на нашия пазар и това да доведе до едни наистина ниски пазарни цени на горивата.

15

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook