Китай публикува подробно панорамно изображение на Луната, направено от кацналата вчера станция Чанг’e 5!

December 4th, 2020 | by gino
Китай публикува подробно панорамно изображение на Луната, направено от кацналата вчера станция Чанг’e 5!
горещи теми
0

След като вчера китайската автоматична междупланетна станция “Чанг’e 5″ кацна на повърхността на Луната, много космически фенове останаха разочаровани от първите снимки. В социалните мрежи прочетох какви ли не оплаквания: че снимките са с ниска резолюция, че смартфонът прави по-добри изображения, че са черно-бели и т.н.

Това, което хората пропуснаха да забележат, е че това бяха ПЪРВИТЕ снимки от космическия апарат, заснети по време на неговото спускане и скоро след кацането. Това бяха снимки, получени от инженерните, а не от основните научни камери. Те се изпращаха към Земята почти в реално време и действително не са особено забележителни, но са ценни, защото служеха да покажат на екипа дали прилуняването протича по план и кога точно е достигната лунната повърхност.

Но сега, след като кацането е приключило, положението е различно: “Чанг’e 5″ е на повърхността, критичният етап е отминал, слънчевите батерии са разгърнати, научните прибори са активирани – в това число и основните камери. Те заснеха подробни снимки, които спомогнаха изготвянето на цветна панорама с висока разделителна способност и вече не би следвало да има основание да се оплаквате, че изображението не е достатъчно подробно.

Панорамата е голяма 150 000 на 7 947 пиксела! Можете да я свалите от следния линк:

https://www.cosmos.1.bg/snimki/ChinaMoonLanding/2020-chang-e-5-landing-panorama-highestres.jpg 

Напомнямe на читателите, че мисията “Чанг’e 5″ осъществява първия двупосочен полет от Земята до повърхността на Луната след 44-годишно прекъсване. За последен път пилотираните експедиции на НАСА “Аполо” и роботизираните на СССР от серията “Луна” в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век успяха да вземат проби и да ги доставят на Земята за по-нататъшно изучаване в лаборатории.

cosmos.1.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook