Кога ще заработи уж готовия и платен още 2015 г проект “Интегриран градски транспорт-Варна”?

February 5th, 2019 | by gino
Кога ще заработи уж готовия и платен още 2015 г проект “Интегриран градски транспорт-Варна”?
градска инфраструктура
0

Европрограмата “Интегриран градски транспорт – Варна” бе една от гордостите на кмета Иван Портних още при заставането на кметския стол на Община Варна! От профила си в социалните мрежи той ежедневно облъчваше варненци с информация кога и колко автобуса са натоварени, пътуват или вече са доставени във Варна. Цялата тогавашна преизборна кампания на Портних се градеше на “успехите” на програмата.  Всъщност по думите на Портних той на практика е “спасил” проекта! От кого и от какво е спасил проекта така и не се разбра. С течение на времето информацията за развитието на проекта секна. Дойде крайния срок, а после и няколко удължавания на проекта и за краен срок бе оповестена датата 31.12.2015г.  Дори и след тази дата видимите резултати от мащабния проект бяха само 50-те нови автобуса.

За останалите компоненти на програмата започнаха кметските ОБЕЩАНИЯ:

09.11.2015 Иван Портних (сайта БургасДрийм)  “Варна изпревари Бургас. До края на 2015 г целият градски транспорт ще стане на европейско ниво. Освен въвеждането на електронните билети на всички спирки ще има електронни табла за движението и графика.”

13.03.2016г. Иван Портних  (сайтовете Петел,Нюзлайн) “Старото автобусно билетче отива в историята! Започваме пускането на новата билетна система!”

06.04.2016г.  Иван Портних  (сайтовете Морето, Варна 24,НоваВарна) “До 10 май трябва да заработи новата информационна система по спирките и в автобусите на градския транспорт във Варна.”

10.05.2016г. Иван Портних  (сайтовете Морето, Варна24, БуднаВарна) “До края на месец май ще бъде пусната в действие новата билетна система във Варна.”

11.05.2016 Иван Портних (сайтовете Барометър, Дарикнюз) “Новата билетна система в „Градски транспорт“ ще заработи съвсем скоро.”

31.05.2016г.  Иван Портних  (сайтовете Морето, БуднаВарна,НоваВарна) “След 10 юни новата билетна система ще започне да функционира”

и т.н. в този стил през два-три месеца…

zx620_1799738

На 18.01.2016г. Община Варна съобщи в официално съобщение за приключване на изпълнението на договорите по всички компоненти, освен 9 от програмата “Интегриран Градски Транспорт” ИГТ.

Според това съобщение са изпълнени и вече функционират „Автоматизирана билетна система”/ компонент 1 /, “Предимство на превозните средства на МГОТ на кръстовища” / компонент 2/, „Система за информация на пътниците в реално време” / компонент 3/, „Център за управление на МГОТ” / компонент4 /, както и велоалеи / компонент 7/ Тези “извършени” дейности най-вероятно са разплатени към 29.12.2015 г.

Три години след официалното съобщение, че проекта е завършен за всеки здравомислещ варненец е очевадно, че отчетеното от Община Варна НЕ Е ВЯРНО! Това обаче не пречи на Община Варна да тегли още кредити, за ……. надграждане на проекта!?! Още близо 40 милиона лева бяха усвоени, но за какво точно никой не обеснява.

След три години тишина с наближаване на поредните избори кмета отново се активизира и започна с поредните обещания. Сега видиш ли всичко щяло да заработи след завършването на новия булевард Васил Левски. Каква е връзката между строителството на булеварда и уж изпълнения още пред 2015 година проект е трудно да разгадаем.

Проектът “Интегриран градски транспорт-Варна” е на челно място в издаваната от фондация Фридрих Науфман “Черна книга на злоупотребите в България”! Недоумение буди пасивността на прокуратурата за очевадната злоупотреба със стотици милиони европейски средства! 

Явно кмета Иван Портних се надява нещата да се размият във времето и да се заметат. Ние силно се надяваме в държавата все още да има функциониращи контролни органи, които да проверят обстойно разплащанията и извършените дейности по проекта. А дано, ама …

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook