Кой ще води листата на ГЕРБ за евроизборите?

January 24th, 2019 | by gino
Кой ще води листата на ГЕРБ за евроизборите?
горещи теми
0

Люта битка се води в ГЕРБ кой ще води листата на партията в евроизборите!

На партийната конференция ГЕРБ демонстрира стабилност, единение и решимост за спечелване на евроизборите. Лъскавата фасада, прегръдките на Цветанов и Борисов и надъхващите речи са фасада, зад която се разгаря люта подмолна война за водач на листата в предстоящите избори. На уж предизборната конференция осезаема бе липсата на информация кой ще е водача на листата на ГЕРБ!

Кой ще води листата на ГЕРБ на евроизборите? Най-сериозните кандидатури за водач на листата са министъра на Европредседателството Лиляна Павлова и еврокомисарката Мария Габриел. Коя е с по-големи шансове?

Лиляна Павлова е кандидата на Борисов. Тя е изключително близка с него, беше министър на Европредседателството, а в момента премиера и търси работа. Носят се слухове за много по-силна връзка между тях, но дори и това да не е вярно Борисов нееднокрано е заявявал, че разчита много на нея. Павлова всъщност се цели в европредседателското място след изборите тази година. Дали обаче рамото на Борисов ще е достатъчно, тя да бъде избрана за водач не е ясно. Факт е, че на предизборната конференция на ГЕРБ тя не бе номинирана. Това може да означава само, че Борисов не взема сам решенията и все още не е постигнато съгласие по темата.

От друга страна Мария Габриел има подкрепата на другия силен човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов, който пък е в близки отношения с анонсирания кандидат-президент на ЕК Манфред Вебер. Друг коз на Габриел е това,че като еврокомисар уреди мъжа си за секретар на Жозеф Доул – шефа на ЕНП, а след това и за помощник на председателя на Европарламента Таяни. Натискът над ГЕРБ да приеме нейната кандидатура не е за пренебрегване. Не е тайна, че Борисов лесно се поддава на натиск от “началниците” и често мени позицията си с оглед на “съветите” от евролидерите.

Ще има ли сблъсък Борисов-Цветанов заради решението кой да бъде водач на листата на ГЕРБ? Такъв развой на събитията е малко вероятен по причина, че ГЕРБ със сигурност ще вкарат поне 5 души в европарламента. Така, че дори и второто място гарантира влизането в европарламента. Позицията на водач обаче е важна, като заявка за бъдеща кандидатура за еврокомисар. От друга страна водача на листата ще понесе отговорността за резултатите на евроизборите. В ситуация, когато заради непрестанните скандали БСП догонва ГЕРБ, задачата на първия човек в листата на ГЕРБ никак не е лесна. Един евентуален провал би бил пагубен за бъдещото развитие в партията. Както знаем Борисов или Цветанов никога не са виновни и при евентуални неуспехи на ГЕРБ изкупителната жертва ще е някой под тях.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook