Контрамерки: Българските превозвачи подготвят контраблокада на гръцката граница

January 18th, 2017 | by gino
Контрамерки: Българските превозвачи подготвят контраблокада на гръцката граница
горещи теми
0

Българските превозвачи са готови да организират контраблокада на гръцката граница. Причината: обявеното намерение от страна на гръцките земеделски производители да затворят границата с България от 23 януари. „Във вторник вечерта Управителният съвет на Съюза на международните превозвачи взе решение, че ако гръцките фермери блокират гранични пунктове с България, ние ще призовем всички превозвачи, да не допуснем един килограм гръцка земеделска продукция на територията на България”. Това каза пред Nova Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.

„Искам да призова и тези, които търгуват с гръцки фермери, да следят информацията, защото ако се стигне до блокада, ние ще предприемем мерки спрямо тези, които бих нарекъл екстремисти”, каза още той.
Още през декември над 180 земеделски производители от Гърция се събраха в Лариса и решиха през януари да организират национални блокади. Седмица по-рано земеделците планират да излязат на площадите в селата и да организират блокади, които на 23 януари да прераснат в масови.

Фермерите казват, че изискванията им не са се променили и те са срещу данъчните реформи, като настояват за стабилност и сигурност в сектора.

Подобни протести има почти всяка година по това време. Причината е, че точно сега гръцките фермери нямат работа, а в повечето случаи просто оставят техниката на границата, блокирайки пропускателните пунктове и пътищата. Самите те често не стоят да протестират. За българските превозвачи, както и за туристическия бранш, сега е силен сезон и те търпят много загуби от подобни блокади.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook