Корупция и коронавирус

April 4th, 2020 | by gino
Корупция и коронавирус
горещи теми
0

Тъй като общностите по света са изправени пред безпрецедентна глобална здравна криза с бързото разпространение на коронавируса или пандемията COVID19, първият приоритет на нашите правителства трябва да бъде насърчаването на нашето здраве и безопасност.
Но извънредни епидемии като тази също са склонни да разкриват пукнатини в нашите здравни системи, подчертавайки потенциалните рискове и възможности за корупция – корупция, която може да подкопае реакцията на пандемията и да лиши хората от здравни грижи.
Дори в обикновени времена корупцията в здравния сектор причинява загуби от над 500 милиарда щатски долара всяка година.
Здравните системи са на ръба на колапса
Над 164 държави над 164 страни се борят да поддържат тази пандемия. Повече от 200 000 души са се заразили с вируса, а над 8000 са загинали в борбата срещу него – опустошителни числа, които се увеличават ежедневно. 

Изключителен обем пациенти, които търсят медицинска помощ, заплашва да затрупа вече нестабилните национални здравни системи. Много страни се сблъскват с остър недостиг на здрави медицински специалисти, способни да осигурят животоспасяваща грижа и имат ограничени възможности за тестване и лечение за лечение на коронавирус.
Корупционни рискове
За съжаление, корупцията често процъфтява по време на криза, особено когато институциите и надзорът са слаби, а общественото доверие е ниско.
Научихме се от предишни извънредни ситуации в областта на здравето, като вируса Ебола и свинския грип, че дори и по време на криза има такива, които имат за цел да спечелят нещастието на другите.
Идентифицирането на тези рискове от корупция, преди те да се случат, може да помогне за засилване на глобалната ни реакция и получаване на здравни грижи за тези, които се нуждаят най-много.
Снабдяване с лекарства и медицинско оборудване
Закупуването на лекарства и консумативи в здравните системи обикновено е една от най-уязвимите области за корупция.Според Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC) приблизително 10 – 25 на сто от всички средства, изразходвани за обществени поръчки в световен мащаб, са загубени от корупция. В ЕС 28 на сто от случаите на корупция в здравеопазването са свързани конкретно с доставката на медицинско оборудване.
И това е през нормалното време.

Предотвратяване на ценообразуването

По целия свят държавите съобщават за недостиг както на лекарства, така и на медицински консумативи поради коронавирус. Това поставя допълнително напрежение върху вече нестабилните процеси за възлагане на обществени поръчки и увеличава риска доставчиците, знаейки, че правителството има малък избор освен да плаща, да изнудват правителствата, като изискват по-високи цени.
Наличието на открити и прозрачни процеси за договаряне помага за смекчаване на тези рискове. Тъй като няма къде да се скрият, корумпираните участници не са в състояние да практикуват ценообразуване и трябва да налагат на правителствата разумни цени.
Запасите от запаси като маски, ръкавици и дезинфектант за ръце също допринасят за недостига на медицински консумативи. Опитвайки се да се възползват от публичната паника, някои търговци са надували цените за обикновените потребители.
В Индия правителството отговори, като въведе гореща линия за гражданите, за да съобщава, че артикулите се продават над препоръчителната цена на дребно. В САЩ и по света Amazon активно премахва надути списъци или фалшиви продукти, които твърдят, че лекуват или предпазват от вируса.

Правителствата и компаниите трябва да направят повече, за да предотвратят неетично печелене и частният сектор не трябва да излага печалба преди всичко друго.
Споделяне на информация за недостиг
В резултат на COVID-19 производителите на лекарства в Китай, Индия и други страни също намаляват производството на лекарства, отпускани по лекарско предписание, включително антибиотици, както и ключови съставки за други лекарства.
Но въпреки недостига на важни лекарства, правителствените агенции, като Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), няма да пуснат имената на тези лекарства. Тази липса на прозрачност е особено смущаваща за доставчиците, пациентите и потребителите, които разчитат на тези критични лекарства.
Без прозрачна информация за това кои лекарства могат да изпитат недостиг, здравните системи нямат начин да подготвят други решения, като например намиране на алтернативни производители.
Във времена на криза, вместо да защитават корпоративните интереси, правителствата трябва да предоставят публично достъпна информация за недостиг на лекарства, за да осигурят достъп до животоспасяващи лекарства.

Финансиране за лечение и разработване на ваксини
Тъй като страните продължават да се борят за да продължат с пандемията, надпреварата е за изследователи и учени да разработят лекарства и ваксина срещу COVID-19. В резултат на това правителствата инвестират повече в изследвания и разработки.
Например от 2002 г. насам САЩ са изразходвали близо 700 милиона щатски долара за изследвания на коронавируси, включително тежък остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS). Съвсем наскоро Обединеното кралство обеща 20 милиона паунда за изследвания на коронавирус, а ЕС увеличи бюджета си до 47,5 милиона евро.
Макар че много правителства увеличават средства за разпространение в цялата страна, както и между щатите, провинциите и местните общности, за да помогнат при спешни действия, те трябва да бъдат внимателни за намаляване на корупционните рискове.
С толкова големи парични потоци правителствата трябва да работят за проследяване и наблюдение на средствата, за да се гарантира, че те не се използват за подреждане на корупционни джобове.
Прозрачност на данните от клиничните изпитвания
Разработването на лекарства и ваксини COVID-19 е от решаващо значение, както и публикуването на резултати от клинични изпитвания, за да се покаже какво е ефективно – и също толкова важно – какво не, за да могат изследователите да се учат от съществуващите проучвания и да не губят време, преследвайки научните мъртви края.
И все пак честотата на публикуване на резултатите от клиничните проучвания е известна ниска, особено за публично финансирани изследвания, включително в ЕС. Въпреки че частните финансирани клинични изпитвания имат малко по-добър процент на публикуване, много доклади включват големи количества от редактиран текст, за да защитят чувствителните от търговската гледна точка данни.

Доклад от 2009 г. от Американския институт по медицина (IOM) откри широко разпространени финансови конфликти на интереси при медицински изследвания, образование и практика поради частно влияние. Други изследвания на частни изследвания подчертават, че самите данни могат да бъдат манипулирани, за да се получат благоприятни резултати в клиничните изпитвания. Това влияние на частната индустрия върху общественото здраве подкопава прозрачността на важните изследвания и излага на риск здравето на безброй индивиди, семейства и общности.
Разработването на лекарства и ваксина срещу коронавирус трябва да бъде прозрачно и съвместно усилие, а не тайна конкуренция между частни компании или дори национални правителства.
По-рано тази седмица медийните доклади подчертаха американско-германското противопоставяне на развитието на коронавирусна ваксина, което не прави много малко, за да вдъхне доверие на нашите правителствени лидери и дава лош пример за останалия свят как да действаме във времена на криза.
Уроци от свински грип
Според Британския медицински журнал (BMJ), епидемията от свински грип през 2009-2010 г. доведе до глобални разходи за около 18 милиарда щатски долара за запасяване на Тамифлу, предписаното лечение за епидемията.
Въпреки това, след научен преглед на данните от клиничните изпитвания, включващи четири години продължителни усилия за получаване на информация от базирания в Швейцария фармацевтичен производител, Roche, учените откриват, че Tamiflu не е по-добър от парацетамол при лечение на свински грип.

Предотвратяване на обща дезинформация и защита на подателите на сигнали
В разгара на тази нарастваща глобална спешна ситуация в областта на здравеопазването съществуват сериозни опасения относно разпространението на дезинформация и реалната заплаха за здравните специалисти, за да говорят за реалностите на COVID-19.
В Ухан, Китай, епицентърът на пандемията, доставчикът на здравни грижи и свирка, Ли Уенлианг, се опита да повдигне ранни предупреждения за тежестта на пандемията, но беше заглушен от правителствени служители.
В САЩ политически напред и назад по отношение на съобщенията се разиграва между вицепрезидента Майк Пенс, който отговаря за отговора на правителството на COVID-19, и най-добрите здравни експерти, включително професионалисти в кариерата като директора на Националния институт на алергия и инфекциозни заболявания (NIAID).
Смесените съобщения могат да доведат до ниски нива на доверие към правителствата и разпространение на фалшиви новини, развитие, което Световната здравна организация обозначи като „инфодемия“.
От изключително значение е правителствата да действат открито и прозрачно, за да изградят и поддържат доверието на гражданите.
Рискове от подкупа
Тъй като болниците се борят да се справят с COVID-19 и се сблъскват с нарастващия недостиг на персонал, легла, вентилатори и друго оборудване, рисковете от подкупи са основна грижа.
Понастоящем медицинските специалисти са изправени пред много трудни решения за това кои пациенти да лекуват въз основа на това, което най-много се нуждае от грижи.
Това създава среда, узряла за подкуп.
През 2019 г. глобалният барометър за корупция за Африка и Близкия изток и Северна Африка (MENA) установи, че процентът на подкуп в болниците и здравните центрове е 14 на сто всеки. В Латинска Америка и Карибите процентът е 10 на сто.
Пациентите, желаещи да платят подкуп, за да получат медицинска помощ възможно най-скоро, могат да оставят най-уязвимите и неспособни да плащат в дъното на списъка с чакащи.

Уроци от Ебола
Избухването, разпространението и бавното овладяване на вируса Ебола от 2014 – 2016 г. дава уроци за корупцията във времена на криза.
Международният Червен кръст оцени цената на корупцията до огнището в Гвинея и Сиера Леоне за над 6 милиона щатски долара. Докладите показват, че епидемията от ебола е довела до отклоняване и лошо управление на средствата, неправилно отчитане на заплатите, плащания за дублирани доставки и подкуп на здравни специалисти за получаване на медицински грижи и напускане на карантирани зони.
Уроци от SARS
В резултат на епидемията от SARS през 2003 г. Тайван създаде национален команден център за подпомагане на координацията и справянето с бъдещи извънредни ситуации на здравеопазването. Чрез засилване на прозрачността, използване на нови технологии и разработване на стабилен план за превенция, страната е в по-добра позиция да отговори на мащабни пандемии, като коронавирус.
След избухванията както на Ебола в Западна Африка, така и на ТОРС в Азия, здравната инфраструктура се подобри благодарение на засиления контрол и допълнителните ресурси, посветени на укрепването на здравните системи.

Тъй като пандемията COVID-19 продължава да се разпространява, важно е да имаме открити и откровени дискусии относно уязвимостите в нашите здравни системи, които ги правят по-податливи на корупция.
Transparency International призовава правителствата да действат с по-голяма прозрачност, за да подобрят обществените поръчки за животоспасяващи лекарства и ваксини, да насърчават открити и прозрачни договори, да предотвратяват навлизането на цените на лекарства и медицински консумативи и своевременно да споделят информация за важния недостиг на лекарства.
Освен това правителствата трябва да подобрят прозрачността на данните от клиничните изпитвания, така че учените да могат да надграждат съществуващите изследвания, вместо да започнат от нулата.
Също толкова важно, правителствата трябва да направят повече, за да предотвратят разпространението на дезинформация, да защитят нарушителите в усилията си да спасят живота и да намалят риска от подкуп в болници и здравни центрове.
И накрая, намаляването на влиянието на големите частни интереси е от съществено значение за правителствата да вземат по-добри решения за обществено благо. Общественото здраве, а не политическите или корпоративните интереси, трябва винаги да излизат на върха.

transparency.org

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook