Късно е либе за китка: Когато в ЕС се е обсъждал пакета “Мобилност” за превозвачите, България си е мълчала

May 16th, 2018 | by gino
Късно е либе за китка: Когато в ЕС се е обсъждал пакета “Мобилност” за превозвачите, България си е мълчала
горещи теми
0

В продължение на поне година, откакто се обсъждат новите правила за работа на превозвачите в рамките на ЕС, българското правителство и Министерството на транспорта не са представили позицията на България, подкрепяли са предложенията в документа, а на финалното обсъждане през декември страната ни е единствената, която си е замълчала. 

Борисов и властта са подвели българските превозвачи, че някой е защитавал интересите им в Европа. 

Става дума за ограниченията, свързани с почивки, време на шофиране и престой на международни превозвачи на територията на страните от ЕС от т.нар. пакет “мобилност”, станали известни и като “закона Макрон”. Те предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел. Има и промени в правилата за шосейния каботаж (вътрешни курсове за една държава, б.р.), които на практика ще го премахнат. Правилата обаче са неблагоприятни за родния бранш и превозвачите плашат с голям протест на 17 май – деня, в който ще се проведе и Срещата на върна ЕС-Западни Балкани в София.

Дискусията по темата в Съвета на министрите на транспорта в ЕС се е провела на 5 декември 2017 г. Думата са взели почни всички страни от ЕС, а част от тях са изразили и несъгласие, и притеснения как правилата ще се отразят на бранша. Единствено България мълчи и не заема никаква позиция. Това се случва, въпреки че в решението на Министерския съвет за българската позиция по темата пише, че министърът на транспорта или негов представител трябва да вземат участие в заседанието “и съобразно хода на дискусията да изложат позицията на българската страна”.

clubz.bg

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook