Лаура Кьовеши отхвърли 7 от българските кандидати за европрокурори

March 4th, 2021 | by gino
Лаура Кьовеши отхвърли 7 от българските кандидати за европрокурори
горещи теми
0

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е отхвърлила 7 от десетте предложения на България за европейски делегиран прокурор, съобщи euractiv.bg. Това са хората, които на местно ниво трябва да работят по делата за злоупотреби с евросредства. Сега по процедура Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет трябва да изпрати на Кьовеши следващите имена от класирането.

Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари, казва пред EURACTIV България източник от европрокуратурата. “Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”, казва източникът от службата на Кьовеши.

Той обясни, че Европейската прокуратура има две категории забележки, като първата е основно от юридически характер.

“Не смятаме, че българските следователи (трима от предложените са следователи, б.а.) са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи”, казва източникът.

Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии.Такъв е един от предложените. “Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Хайде де! Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли?”, възкликна той.

“На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво. Мога да спомена три имена, Вероника Трифонова, Божидара Ганева-Димова и Венцислав Фердинандов”, казва източникът. Той обяснява, че тази информация е била изпратена на българските власти, които след като са се запознали с нея са поискали среща.

“Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет”, обясни източникът.

Запитан дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна, той отговори: “Абсолютно!”

На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с подобни проблеми с кандидати от друга страна, той отговори отрицателно.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет със завидна точност отся 10 от 31 кандидати за поста на делегирани прокурори в България. Преди да гласуват, всеки член на колегията изреди своите фаворити. Последен думата взе главният прокурор Иван Гешев. В крайна сметка той подкрепи 7 от избраните – Бисерка Стоянова (следовател), Божидара Ганева-Димова (районен прокурор), Бойко Калфин (окръжен прокурор), Вероника Трифонова (районен прокурор), Димитър Беличев (следовател, командирован експерт в ОЛАФ), Светлана Шопова-Колева (градски прокурор) и Христо Крачунов (районен съдия). Кандидатите, които спечелиха, макар и неподкрепени официално от главния прокурор, са Венцислав Фердинандов (районен прокурор, командирован в спецпрокуратурата), Мая Ковачева (градски прокурор) и Преслава Петкова (следовател).

Ако се съди по критериите, обяснени от източника, единствените кандидати, минали през ситото, би трябвало да са Бойко Калфин, Светлана Шопова-Колева, и Мая Ковачева.

Потенциален проблем сега може да се окаже, че освен десетимата избраници, на 13 февруари само още един кандидат от над 30-те участници в процедурата, получи положителен вот. А хирургическата точност, с която бяха избрани десетимата остави съмнение, че вотът е бил договорен още преди гласуването.

България подаде имената на десетимата в Люксембург на 18 февруари.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook