“Лекото метро” на Варна щяло да се ползва от 30 000 души работещи в несъществуващата Индустриална зона

September 29th, 2020 | by gino
“Лекото метро” на Варна щяло да се ползва от 30 000 души работещи в несъществуващата Индустриална зона
градска инфраструктура
0

Философията на управление на Варна е тотално сбъркана от години. Вместо да се търси финансиране за решаване на важни инфраструктурни проблеми на града, общинарите търсят проекти, по които могат да получат финансиране. Проектът за изграждане на “леко метро” е тияичен пример за това. За какво точно става въпрос?

Според заместник-кмета инж. Христо Иванов “лекото метро” на Варна ще се ползва от 30 000 души, които щели да работят някога в бъдещата Индустриална зона Аксаково. „Основната функция на съоръжението ще бъде да свърже новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково, с Варна. Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места, т.е., голяма част от хората ще ползват железницата“ – заяви той на днешното заседание на Общинския съвет Варна.

Едва ли връзката на Варна с несъществуваща все още индустриална зона и несъществуващи 30 000 работни места е най-важния транспортен проблем на Варна. Варна отчаяно се нуждае от втори мост над варненското езеро и от околовръстен булевард. Нито едното, нито другото обаче дори не се обсъждат от общинарите. Интересът на варненци отдавна не е техен приоритет. В момента има възможности за финансиране на екологичен релсов градски транспорт и се търсят аргументи как да се усвоят пари. Дали това ще реши проблемите на града не е от значение. За пълния хаос във вземането на решение сочи това, че дори няма яснота за трасето на железницата. Първо щеше да свързва летището с града, после промишлената зона със Златни пясъци, а сега  бъдещата Индустриална зона Аксаково с Варна.

Какъв ще е резултата? На първо време наши хора ще захлебят с едни 240 000лева. Това при положение, че на всички е ясно, че метро във Варна няма да има.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook