Лукойл вдигна цената на дизела и бензина

May 6th, 2016 | by gino
Лукойл вдигна цената на дизела и бензина
горещи теми
0

Лукойл повиши днес цените на бензина и дизела на своите бензиностанции. Най-често използваният бензин A95 поскъпна до 1,81 лв/л, а дизелът достигна до 1,78лв./л. Само преди седмица литър бензин А95 се продаваше на цени от 1,72 лв./л по бензиностанциите. Цената на дизелът пък беше от 1,69 лв./л. Има ли логично обяснение за вдигането на цените или те “литнаха” по усмотрение на Валентин Златев?

Ако разгледаме едровите цени на Лукойл България АД, то те не бяха променяни от 28 април. Тогава едровата цена на бензин А95Н бе 1485 лв без ДДС/1000л, а за дизеловото гориво Б6 цената бе 1390 лв без ДДС/1000л. Вчера обаче на 5 май едровите цени на дизела бяха повишени чувствително до 1403 лв без ДДС/1000л. Казано на прост език бензинът е непроменена едрова цена, а цената на едро на дизела се е покачила сакто се вижда и с просто око повишаването на цените на колонка е несъразмерно с повишението на едровите цени.

Според Лукойл повишението на цените е заради повишението на цената на петрола, която днес е вече 44,55$ за барел. Понеже ние не обичаме да подвеждаме нашите читатели спазваме максимата, че проверката е висшата форма на доверие. Не, че нямаме доверие на Валентин Златев, но досегашния ни опит ни кара да се съмняваме. Затова varnahot.com си позволи да направи проучване на котировките на петрола и установи, че от 21 април досега цената на петрола се движи около 44$. Т.е. няма причини да бъде вдигана цената на едро и след това цената на бензиностанциите.

11221

 

Естествено тук говорим за цените в страната и изклюваме град Варна. Цените в Морската ни столица чувствително се различават от “нормалните” цени. Бензиностанцията VM Pеtroleum на кандидат-президента Веселин Марешки упорито продължава да продава горивата си на дъмпингови цени. Това принуди и другите играчи също да коригират цените си. Това положение продължава вече шести месец, но засега само Варна остава градът с най-добрите условия за зареждане с гориво. Докога никой не се наема да предположи!

Естествено от държавната Комисия за защита на конкуренцията КЗК безпомощно и страхливо наблюдават петролния пазар бхез да успеят да установят какво всъщност се случва. КЗК все още умува дали има картел или има дъмпинг, като и при двата случая имаме сериозни нарушения на лоялната и законна търговска практика. И при двата случая КЗК има възможност за налагане на колосални тежки глоби. Възможности има, но както се вижда желание – не!

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook