„Лукойл” продава бензиностанциите си в Русия

April 11th, 2017 | by gino
„Лукойл” продава бензиностанциите си в Русия
горещи теми
0

До края на годината “Лукойл” може да вземе решение за продажба на всичките си бензиностанции в Русия. Компанията вече е получила три предложения за покупка, скоро ще изпрати предложение до потенциални чуждестранни инвеститори, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от компанията.

„Към края на годината „Лукойл“ може да вземе решение за продажба на всичките си бензиностанции в Русия. На ръководството на компанията са предложени няколко варианта за реализация на горивния бизнес: да продаде заявените по-рано една трета от мрежата от бензиностанции на три транша в разстояние на година – по 10% на тримесечие, да прегледа пазарната конюнктура и при негативни фактори да продаде всичките си бензиностанции в разстояние на две години“, казва източникът.

По думите му, ръководството на „Лукойл“ е избрало вторият вариант. „Сега компанията приема заявки от потенциални инвеститори. Те вече са три. Подготвени са също така предложения за дългосрочни чуждестранни инвеститори, те ще бъдат изпратени през следващите дни“, добавя източникът на агенцията.

От пресслужбата на „Лукойл“ се въздържаха от коментари, уточняват от ТАСС.

Източникът от компанията обяснява за руската агенция, че бизнесът с горивата на дребно има икономически разходи, а също така и такива, свързани с репутацията.

„При много ниските доходи, цените на бензиностанциите не могат да се повишат, тъй като това води до социално недоволство“, отбелязва той. По думите на източника, оптимизирането на пазара на дребно при всички случаи ще бъде направено.

„Малко вероятно е да се променят данъчните параметри и да разрешат на компанията да повиши цените. Освен това ние сме ограничени в развитието на групата. Дела на руския бизнес на дребно в общите приходи на „Лукойл“ не голям. Затова пазарът на дребно не е приоритет на компанията, първостепенният е добивът и преработката“, заключава той.

По-рано президентът на „Лукойл“, Вагит Алекперов вече каза, че компанията обсъжда възможността за продажба на нискорентабилните активи, в това число и бензиностанциите и Ухтинският нефтопреработващ завод.

По данни на „Лукойл“ компанията притежава общо 5 556 бензиностанции в света, в това число 2 544 в Русия.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook